Hlavní obsah

Nakažení v přední linii: Lékaři, hasiči a nově i policista

Foto: Profimedia.cz

Česko už má tři nakažené zdravotníky. (Ilustrační foto)

Reklama

Česká republika má zatím necelé čtyři stovky potvrzených případů nákazy koronavirem. Jsou mezi nimi i lékaři, zdravotníci, hasiči nebo policisté.

Článek

Minulý pátek byl potvrzený první případ nakažené zdravotní sestry z frýdecko-místecké nemocnice. „Zdravotní sestra pracovala na gynekologicko-porodním oddělení a dle našich informací je v pořádku a má lehký průběh onemocnění,“ řekla Seznam Zprávám Jana Březinová, tisková mluvčí nemocnice.

Od minulého pátku se ale nakazila řada dalších zdravotníků, hasičů a jsou i první nakažení policisté.

Onemocnění COVID-19 se prokázalo například u lékaře urgentního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc, který se vrátil z Řecka. Do karantény proto museli v olomoucké nemocnici jít jeho pacienti i personál, který s ním byl v přímém kontaktu.

Dalším nakaženým je lékař z nemocnice v Břeclavi. „Jedná se o lékaře původem ze Slovenska, který na Slovensku trvale žije a do Břeclavi dojíždí do práce. Otestovat se nechal včera ve Fakultní nemocnici Brno a odjel domů do Bratislavy, kde je v domácí izolaci,“ řekl ČTK ředitel Petr Baťka. Lékař pracuje na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO) a hygienici v současnosti testují všechny jeho kolegy.

První nakažený policista

Celkem pět nakažených novým typem koronaviru hlásí i Hasičský záchranný sbor České republiky. „Momentálně máme pět nakažených hasičů. Tři nakažení jsou z Prahy, další je hasič z Jihočeského kraje a další je z Karlovarského kraje,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí hasičů Rudolf Kramář.

„Řádově desítky hasičů jsou kvůli tomu v karanténě, co se týče organizace, tak zatím máme minimální komplikace,“ doplnil.

Hasiči ale nejsou jediní, kdo mají problém. Prvního nakaženého hlásí i Policie ČR. „Jeden z policistů obvodního oddělení Litovel byl pozitivně testován na koronavirus. Výkon služby na tomto oddělení i v celé uzavřené oblasti probíhá v omezených podmínkách a zajišťují jej i jiné útvary,“ uvedla mluvčí Marie Šafářová. Doplnila, že v rámci olomouckého krajského policejního ředitelství je v karanténě 65 policistů a občanských zaměstnanců. Dohromady je pak v karanténě příslušníků celostátního sboru více než 400.

Česko má zatím 396 potvrzených případů nákazy koronavirem. Oproti číslům z večera je to o několik desítek víc.

První tři lidé se z nemoci zcela vyléčili, naopak jiní tři pacienti nakažení koronavirem jsou ve velmi vážném až kritickém stavu, uvedlo Ministerstvo zdravotnictví. Nejvíce případů je v Praze, nejmíň v Libereckém kraji.

Reklama

Doporučované