Hlavní obsah
Online

Rusko zakáže vstup Číňanům do země

Foto: Profimedia.cz

Opatření na hlavním nádraží v čínském Nankingu.

Reklama

aktualizováno •

Nemoci způsobené novým typem koronaviru v pevninské Číně podlehlo již 1 868 lidí. Nakažených je přes 72 000, informovala dnes s odvoláním na čínské zdravotnické úřady agentura Reuters. Během pondělí zaznamenala Čína 98 nových úmrtí, 93 z nich hlásí provincie Chu-pej, která je považována za epicentrum nákazy. Čína posiluje bezpečnostní opatření, v některých městech nainstalovala i dezinfekční tunely.

Článek

Ty zavádí například město Čchung-čchin. Prozatím dvěma nainstalovanými dezinfekčními systémy mohou projít například zaměstnanci po cestě do práce. Podobné dezinfekční průchody zavedl i Peking.

Celkem se v pevninské Číně, do které se nepočítá Hongkong a Macao, do pondělní půlnoci nákaza novým typem koronaviru potvrdila u 72 436 lidí.

Zatímco za neděli čínské úřady evidovaly 2 048 nových případů, za pondělí je to 1 886. Ve srovnání těchto dvou dní se snížil také počet úmrtí. V neděli podle čínských statistik podlehlo nemoci Covid-19 105 lidí, v pondělí 98.

Nejhůře postižená zůstává provincie Chu-pej, z níž se začal virus v loňském roce šířit. Bilance obětí tu podle dnešních údajů vzrostla na 1 789. V pondělí podlehlo nemoci Covid-19 v této provincii 93 nakažených a přítomnost nového typu koronaviru se prokázala u dalších 1 807 lidí. Celkem tak v provincii počet nakažených dosáhl již 59 989.

Z 93 úmrtí zaznamenaných v pondělí v provincii Chu-pej jich 72 připadá na jeho hlavní město Wu-chan. Metropole hlásí také zdaleka nejvíce nových případů nákazy (1 600).

Celkový počet lidí, kteří se z nemoci způsobené koronavirem zotavili, dosáhl podle čínské statistiky 12 552.

Na celém světě se novým typem koronaviru nakazilo přes 73 000 lidí. Mimo pevninskou Čínu zabila nemoc, podobná svými příznaky chřipce, pět lidí. Po jedné oběti mají Hongkong, Tchaj-wan, Filipíny, Japonsko a Francie. Kromě pevninské Číny je nejvíce nakažených v Singapuru a Japonsku. Zvláštní případ tvoří výletní loď Diamond Princess kotvící v karanténě u japonské Jokohamy. Zde zatím zaznamenali 454 nakažených.

  • O stravu pro uvězněné na Diamond Princess se postará známý kuchař

    Známý kuchař José Andrés a jeho nezisková organizace World Central Kitchen se přesunuli do Japonska a budou připravovat teplá jídla pro lidi uvězněné na výletní lodi Diamond Princess. Andrés a jeho organizace zdarma poskytovali jídla už milionům lidí, například během hurikánu Maria, požárů v Kalifornii nebo během amerického shutdownu, kdy byly zavřené federální úřady a pracovníci nedostávali výplaty, informuje CNN.

  • Čínský tým se nezúčastní tenisového Davis Cupu

    Čína odstoupila z play-off tenisového Davis Cupu v Rumunsku, turnaj se koná na začátku března. Tenisový tým mužů nemůže odcestovat do Rumunska kvůli epidemii koronaviru, oznámila dnes Mezinárodní tenisová federace (ITF) na Twitteru.

  • Pasažéři Diamond Princess začnou ve středu opouštět loď

    Cestující na výletní lodi Diamond Princess zakotvené v jokohamském přístavu začnou zítra opouštět plavidlo, uvedl japonský ministr zdravotnictví, píše CNN. Podle kapitána lodi Gennara Army budou moci pasažéři, u kterých se neprokáže nákaza, pomocí charterových letů opustit Japonsko, zbytek cestujících zůstane v karanténě a zdravotnických zařízeních na japonském území.

  • Číně v boji s koronavirem pomůžou i kraje

    Kraje počítají s pomocí Číně při jejím boji s novým typem koronaviru. Některá hejtmanství již o odeslání pomoci rozhodla, další o ní tento týden jednají, informuje ČTK. Je na každém regionu, jak se rozhodne, řekl novinářům místopředseda Rady Asociace krajů v ČR Jiří Běhounek.

    „V podstatě všechny kraje nějakým způsobem reagovaly a rada asociace nemá pravomoc na to, aby jim něco nařizovala. Může je požádat nebo jim doporučit,“ uvedl Běhounek. Středočeský kraj již rozhodl, že partnerskému regionu S'-čchuan pošle sto tisíc korun. Podobná rozhodnutí vůči svým partnerským městům učinili také radní v Moravskoslezském nebo Ústeckém kraji.

  • Kvůli koronaviru chtějí lidé více létat soukromými tryskáči

    Prudký nárůst poptávky v poslední době zaznamenaly společnosti poskytující soukromou leteckou přepravu. O jejich služby mají zájem movití zákazníci, kteří se chtějí dostat z nebo do Číny a kterým to neumožní rozsáhlá opatření kvůli novému typu koronaviru, informuje ČTK.

  • Rusko kvůli koronaviru dočasně zakáže vstup čínským občanům

    Rusko od čtvrtka z obavy před novým koronavirem dočasně zakáže do země vstup čínským občanům. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo zdravotnictví, které se obává šíření nákazy. Vstup Moskva zakázala pro pracovní, studijní a soukromé cesty, jakož i pro turisty, píší zahraniční agentury. V Rusku, které má s Čínou asi 4200 kilometrů dlouhé hranice, byly zatím zjištěny dva případy nákazy, v obou případech šlo o čínské občany, informuje ČTK.

  • Kanada evakuuje své občany z Diamond Princess ve čtvrtek

    Kanadské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že letadlo, které má za cíl evakuaci kanadských občanů z výletní lodi Diamond Princess, už je na cestě. Letoun by měl z tokijského letiště Haneda odletět ve čtvrtek. Z celkových 256 Kanaďanů na palubě lodi je podle odhadů až 43 nakaženo novým typem koronaviru, píše CNN.

  • Singapur potvrdil čtyři nově nakažené

    Singapurské ministerstvo zdravotnictví potvrdilo další čtyři případy nákazy novým typem koronaviru. Jde o tři ženy ve věku 57, 35, 38 let a 50letého muže. Nikdo z nich v poslední době nenavštívil Čínu. Počet nakažených se v Singapuru vyšplhal už na 81, informuje CNN.

  • Vývoj a test vakcíny může trvat 12 až 18 měsíců

    Podle Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse, ředitele Světové zdravotnické organizace, by vývoj vakcíny pro nový koronavirus mohl trvat 12 až 18 měsíců. Vakcína se však připravuje na „nejhorší situaci“ a prozatím musí být dlouhodobá příprava vyvážena okamžitými řešeními v oblasti veřejného zdraví, která musí udržet nízkou úmrtnost, cituje Ghebreyesuse americká CNN.

  • Desítky dalších zemí budou mít přístup k testům na koronavirus

    Koncem týdne by mělo dalších čtyřicet států v Africe a 29 států na americkém kontinentu mít možnost testovat své občany na nákazu novým koronavirem. Informaci oznámil na tiskové konferenci šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. Doposud byly tyto státy odkázané na posílání vzorků jiným zemím, odteď budou moci případnou nákazu zjistit během 24 až 48 hodin od provedení testu, píše CNN.

  • Čína zničí bankovky z epicentra nákazy

    Čínská centrální banka oznámila vytvoření plánu na dezinfikování, izolování a zničení bankovek v epicentrech nákazy novým koronavirem, informuje americká stanice CNBC.

  • Britská rodina v Alpách mohla opustit nemocnici

    Britská rodina, která se koronavirem nakazila v resortu Contamines-Montjoie ve Francouzských Alpách, byla dnes propuštěna z nemocnice. Zprávu oznámil francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran. Britští občané včetně devítiletého dítěte se koronavirem nakazili poté, co přišli do kontaktu se Stevem Walshem, který do resortu přicestoval z konference v Singapuru. Všechny pacienty hospitalizovala nemocnice v Grenoblu, píše CNN.

  • Hongkong hlásí 62. případ nákazy

    Zatím posledním pacientem je 58letý muž, který je podle svých slov nemocný od 11. února, informuje CNN. Podle hongkongského ministerstva zdravotnictví muž navštívil provincii Čung-šan a oblast Macao. Pacient je mimo ohrožení života.

  • Kvůli koronaviru čelí omezením vycházení 150 milionů Číňanů

    Podle deníku The New York Times se restrikce ohledně vycházení z domu týkají 150 milionů Číňanů, což je zhruba 10 % celkové populace.

  • WHO: Musíme být s označením „pandemie“ opatrní

    Světová zdravotnická organizace zatím neklasifikuje epidemii nového typu koronaviru jako pandemii, uvedl Michael Ryan, ředitel programu WHO v oblasti mimořádných událostí. „Myslím, že při používání termínu pandemie musíme být velmi opatrní,“ řekl v pondělí Ryan. „Během epidemie H1N1 jsme měli několik kontroverzí, kdy se řešilo, jestli se jedná o pandemii, nebo ne, proto si myslím, že musíme být opatrní,“ cituje lékaře americká CNN.

  • Telefonát mezi britským premiérem a čínským prezidentem

    „Dnes ráno jsem mluvil s čínským prezidentem Si, abych mu vyjádřil svůj soucit a podporu těm, které postihla epidemie koronaviru. Vláda Spojeného království věnovala tomuto regionu životně důležité zdravotnické vybavení a my budeme Číně i nadále nabízet naši pomoc,“ napsal britský premiér Boris Johnson na Twitter. Prezident Si Ťin-pching podle vyjádření premiérova úřadu poděkoval Spojenému království za humanitární pomoc a podporu.

  • Singapurské aerolinky omezí provoz kvůli koronaviru

    Společnost Singapore Airlines oznámila výrazné omezení svého provozu kvůli epidemii nového typu koronaviru. Omezení potrvá do května, oznámila společnost v úterý. Zasáhne linky do Frankfurtu, Jakarty, Londýna, Los Angeles, Bombaje, Paříže, Soulu, Sydney a Tokia, informuje agentura Reuters. Jak rozsáhlé bude rušení letů, zatím společnost neuvedla.

  • Světová zdravotnická organizace varuje proti podvodným e-mailům

    Světová zdravotnická organizace na svých stránkách zveřejnila text, ve kterém varuje před podvodníky vydávajícími se za zaměstnance organizace. Takzvané „phishingové“ e-maily v současné době zneužívají pohotovosti vyvolané koronavirem.

    E-maily, které vypadají jako oficiální komunikace Světové zdravotnické organizace, žádají po příjemcích citlivé informace, jako jsou přihlašovací údaje nebo hesla. Často také obsahují podezřelé odkazy a přílohy nebo žádají o peníze.

    Pomocí těchto e-mailů mohou podvodníci ukrást osobní údaje nebo nainstalovat do počítače škodlivé malwary.

    Uživatelé by si měli dát pozor na koncovky e-mailových adres, ze kterých zprávy pocházejí. Světová zdravotnická organizace má e-mailové adresy pouze tohoto typu: osoba@who.int.

    Pokud má e-mailová adresa koncovky jako @who.com nebo @who.org, jedná se o podvodníky zneužívající paniku kolem koronaviru. Příjemci e-mailů by se měli také vyvarovat otevírání odkazů a příloh. Na koncové stránky by lidé měli chodit přímo skrze svůj prohlížeč.

    Podezření na podvodný e-mail je možné oznámit přímo Světové zdravotnické organizaci.

  • Japonsko bude testovat léky na HIV pro léčbu koronaviru

    Japonská vláda dnes uvedla, že má v úmyslu vyzkoušet v boji s koronavirem antiretrovirové léky proti HIV. Japonský ministr kabinetu Jošihide Suga k tomu dodal, že kabinet „v současné době provádí přípravy, aby mohla klinická hodnocení s použitím medikace HIV na novém koronaviru začít co nejdříve“. Ministr také sdělil, že nemůže uvést, jak dlouho to bude trvat.

    Japonští lékaři se inspirovali u svých thajských kolegů. Těm se podařilo uzdravit nakaženou seniorku kombinací léků proti HIV a chřipce. 48 hodin poté, co jí doktoři kombinaci léků podali, měla test na koronavirus negativní.

    Počet infekcí v zemi dnes dosáhl 520 lidí, včetně 454 případů na lodi Diamond Princess.

  • Podle expertů se koronavirus na světové ekonomice projeví

    Kvůli vysoké integraci čínského hospodářství do dodavatelských řetězců po celém světě se epidemie nového koronaviru projeví nejen ve vývoji čínské, ale i globální ekonomiky. Vliv rozšíření nového typu viru na čínské hospodářství a zbytek světa není zanedbatelný, uvedli experti světového lídra pojištění pohledávek Euler Hermes.

    V Číně je nejvíce zasažen textilní, počítačový a elektrotechnický sektor. Čína má v těchto odvětvích na světové výrobě 17procentní podíl, uvedl ředitel oddělení rizika Euler Hermes Jakub Cerman. Nejvíce závislé na Číně jsou země jako Tchaj-wan, Jižní Korea, Nizozemsko, Maďarsko a Indonésie.

    Euler Hermes dál připomněl, že akciové trhy na epidemii intenzivně reagovaly. Od 20. ledna indexy MSCI World a APAC a index Číny klesly o 1,8 procenta, 4,7 procenta a o 8,5 procenta. Zasaženy byly zejména letecké společnosti a výrobci textilu a luxusního zboží, dále klesají hotely, restaurace a volnočasové aktivity.

    V roce 2003 vedla epidemie SARS k poklesu čínského HDP v druhém čtvrtletí o dva procentní body. Euler Hermes se domnívá, že vliv nynější epidemie by mohl být závažnější.

Reklama

Související témata: