Hlavní obsah

Nakažených spalničkami přibývá ve Venezuele i Francii. Na vině je válka i konspirace

Lidí nakažených spalničkami přibývá po celém světě.Video: David Krkoška, AP

 

Reklama

Nárůst počtu nemocných spalničkami zaznamenaly jak země, kde je válečný konflikt, tak rozvinuté státy. Za dramatickým nárůstem nových případů spalniček jsou i konspirační teorie ohledně škodlivosti očkování.

Článek

Lidí nakažených spalničkami přibývá „šokující rychlostí“. Podle celosvětového průzkumu organizace UNICEF je v 98 zemích od roku 2017 hlášen nárůst výskytu spalniček. K nárůstu počtu nemocných dochází především v zemích, kde chybí vakcíny, například kvůli vojenským konfliktům. Hlásí ho ale také rozvinuté země. Největší počet nových případů nákazy spalničkami hlásí Ukrajina, Filipíny či Brazílie, píše se ve zprávě, ze které cituje například britský The Guardian.

Foto: Klára Krejčířová

Nejrozšířenější mýty o očkování.

Minulý rok Ukrajina zaznamenala 35 120 případů spalniček a nemoc si vyžádala 30 životů. Jen za první dva měsíce tohoto roku navíc přibylo dalších 24 042 nakažených. Na Filipínách se od začátku roku nakazilo už 12 736 lidí a 203 jich nemoci podlehlo.

Zpráva UNICEF viní z tohoto dramatického nárůstu kombinaci několika faktorů – především špatnou zdravotní infrastrukturu a konflikty v postižených zemích. Na vině je ale také nedostatečné vzdělávání v oblasti zdraví a odmítání vakcinace.

V první desítce zemí, kde bylo zaznamenáno nejvíce nových případů spalniček, je i Francie. Ve Spojených státech se pak za poslední rok výskyt nemoci zvýšil šestkrát. V těchto zemích je nejpravděpodobnější příčinou nárůstu nemocných právě odpor proti očkování, který je živen řadou konspiračních teorií či dezinformací.

Vysoce nakažlivé spalničky se šíří snáze než třeba tuberkulóza a chřipka. Na nemoc navíc neexistuje účinná léčba a očkování je jediným spolehlivým způsobem, jak se před ní chránit. Pro podvyživené děti nebo kojence přitom může mít fatální následky.

Reklama

Doporučované