Hlavní obsah

Nakažených ve Francii strmě přibývá, divočáka na Baltu zahnala až lopata

Foto: Profimedia.cz

Počty nakažených ve Francii nadále rostou, Británie zvažuje zařazení země na seznam rizikových států.

Reklama

Češi budou moci do Řecka nakonec bez testů, oznámil ve čtvrtek premiér Babiš, Řecko podle něj uznalo české argumenty. Naopak situace ve Francii se zhoršuje, počet nových případů nadále stoupá. A německé pláže ohrožuje divočák.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Do Řecka prý bez testů, Babiš si volal s řeckým premiérem

Řecko podle premiéra Andreje Babiše vyřadí Českou republiky ze seznamu zemí, jejichž občané mají povinnost předkládat test na covid-19. Babiš měl přesvědčit svůj řecký protějšek Kyriakose Mitsotakise také na základě nových údajů o epidemiologické situaci v Česku, uvedl premiér na svém Facebooku. Řecký premiér změnu vyhlásí dnes, upřesnil premiér Andrej Babiš pro ČTK. „Premiér uznal naše argumenty a psal mi, že to ohlásí dnes. Takže nic nebude od pondělí potřeba,“ uvedl premiér. Na potvrzení z řecké strany se ale teprve čeká.

Premiér současně apeloval na odpovědnost, řecké úřady podle něj řeší případ turisty, který odjel na dovolenou z karantény a v Řecku byl pozitivně testován. Možnost, že turisté budou po příjezdu na místo dovolené testováni, bude platit i nadále.

Původně měly všechny osoby starší deseti let mít negativní test na koronavirus, jenž není starší než 72 hodin, lékařské potvrzení negativní diagnózy v angličtině, tedy takzvanou „bezinfekčnost“ a QR kód z formuláře řeckých úřadů, který každý obdrží po vyplnění PLF formuláře.

Řecko až do konce srpna prodloužilo kvůli koronaviru omezení letecké dopravy s některými zeměmi. Mimo jiné bude do té doby dál pozastaveno letecké spojení mezi Řeckem a Tureckem, zatímco z Albánie a Severní Makedonie se bude smět do konce měsíce létat pouze na mezinárodní letiště v Aténách.

Divoké prase na Baltu zahnala až lopata

Nejen v Berlíně vás může překvapit divočák, tato zvířata momentálně podle serveru HNA.de terorizují i pláže u Baltského moře. Záběry podle médií ztraceného zvířete, které mělo v moři uplavat několik kilometrů, pochází z pláže u německé obce Schönhagen asi 150 kilometrů od Hamburku. Kanec se vynořil z vln a zaútočil na kolemjdoucí, zvíře následně zahnal až muž s lopatou. Divočák pak prokličkoval mezi ostatními návštěvníky pláže a utekl.

Kuřáci si pobyt ve španělské Galicii tolik neužijí, region zakazuje kouření na veřejnosti

Španělské autonomní společenství Galicie kvůli pandemii covid-19 od čtvrtka zavádí zákaz kouření na veřejnosti v případě, že nelze dodržet bezpečnou vzdálenost dva metry. Vedení regionu to podle deníku El País zdůvodnilo mimo jiné možným vyšším rizikem šíření nákazy cigaretovým dýmem i těžším průběhem nemoci covid-19 u kuřáků. O podobném opatření uvažují i další části Španělska - Andalusie, region hlavního města, Kastilie-La Mancha a Kastilie a León. Někteří odborníci ale namítají, že cigaretový kouř k šíření koronaviru nepřispívá.

„Nyní dochází k takovým paradoxům, že kuřáci na ulici chodí bez roušek a nekuřáci s rouškami,“ uvedl další z důvodů nového opatření v Galicii lékař Alberto Fernández. Podle něj si také kuřáci sahají na obličej asi 200 až 300krát častěji než nekuřáci, což na veřejnosti rovněž zvyšuje riziko jejich nákazy.

Počty nakažených ve Francii rostou. Británie ji možná zařadí mezi rizikové země

Francie se obává reakcí ostatních evropských států na stále rostoucí počet nových případů nákazy koronavirem v zemi. Znovuzavedení povinné karantény pro cestující z Francie se podle deníku The Independent očekává ze strany Velké Británie. Britská vláda se má ve čtvrtek sejít a prodiskutovat případné změny v seznamu bezpečných zemí.

Podle deníku vzrostl za poslední den počet nakažených osob na sto tisíc obyvatel ve Francii z 29,4 na 30,4. Oproti tomu Británie se v této statistice pohybuje okolo čísla 18. Na seznam rizikových zemí podle deníku brzy zamíří Nizozemsko, kde za poslední den vzrostl počet nakažených osob na sto tisíc obyvatel z 34,6 na 37,9. Nejhůře je na tom v Evropě Španělsko, kde se toto číslo zvýšilo z 90,3 na 93,7. Naopak nejlépe si stojí Itálie se 7,9 nakaženými na sto tisíc obyvatel a Maďarsko, Lotyšsko a Finsko, kde se počet nakažených na sto tisíc obyvatel drží pod pěti.

Ve Francii za uplynulý den přibylo 2524 případů nákazy novým koronavirem, což je nejvíce od uvolnění karantény. Pokud jde o klouzavý průměr za posledních sedm dní, ten se zvýšil na 1810 nově nakažených denně, což je nejvíce od 24. dubna, kdy v zemi ještě platila přísná karanténa. Vládní mluvčí dnes uvedl, že policie v souvislosti s nárůstem počtu nemocných zpřísní kontroly v ulicích. Bude zejména hlídat, zda lidé nosí roušky tam, kde je to povinné, a zda dodržují odstupy.

Zažili lidé v Newcastlu koncert budoucnosti?

Přesně vymezená a oplocená místa, žádné tlačenice a obavy o ztrátu místa. Ve středu proběhl v Newcastlu první z řady koncertů, během kterých návštěvníci dodržují pravidla sociálního distancování. V koncertním prostoru Virgin Money Unity Arena v Gosforth Parku v Newcastlu vystoupil vítěz ceny Brit Awards Sam Fender, všech 2500 vstupenek zmizelo podle BBC během několika minut.

Návštěvníci se mohli v areálu pohybovat pouze jedním směrem. Jídlo a pití si mohli objednat předem, aby pořadatelé zabránili frontám a mimo vyhrazená místa museli mít návštěvníci koncertu zakrytá ústa a nos. Na programu je ještě druhý koncert Sama Fendera, vystoupí zde také revival skupina The Bootleg Beatles nebo komik Jimmy Carr.

Reklama

Doporučované