Hlavní obsah

Nakazilo se nejméně sedm mediků z univerzitního kurzu. Desítky jsou v karanténě

Foto: Profimedia.cz

Hygienici v plošném testování odebrali 148 vzorků, sedm bylo pozitivních.

Reklama

Koronavirus se rozšířil mezi mediky na univerzitním kurzu v jižních Čechách.

Článek

Páteční plošné testování mediků na vysokoškolském kurzu v jižních Čechách odhalilo sedm případů koronaviru. Nakažení jsou studenti lékařské fakulty z České republiky a Slovenska. Další desítky lidí zůstávají v karanténě.

Hygienici v rekreačním středisku v Dobronicích u Bechyně otestovali celkem 148 lidí, většinou studentů z lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Ti se účastnili tělovýchovného kurzu, kde v týdnu onemocněla jedna ze studentek.

Účastníci kurzu v sobotu postupně opouštějí areál, většinou si je vyzvedávají rodiče. „Pozitivní medici byli v izolaci v uzavřených prostorách střediska. Domů je odvezou sanitky nebo rodinní příslušníci. Účastníci kurzu, kteří jsou negativní, se přesouvají do domácí karantény,“ uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Na nákazu na kurzu přišli ve středu, víceméně náhodou. Medička totiž měla na koronavirus atypické příznaky. „Měla zažívací obtíže a z těchto důvodů byla převezena na vyšetření do nemocnice, kde jí byl mimo jiné proveden i test na koronavirus, který byl pozitivní,“ vysvětlil Seznam Zprávám univerzitní proděkan pro vnější vztahy Vojtěch Havlas.

„Jakmile bylo zjištěno, že je pozitivní, ještě ten den odjela se svým přítelem autem domů, samozřejmě po konzultaci s hygienickou stanicí,“ doplnil Havlas. Ostatní studenti ve středisku zůstali v izolaci do pátečních testů.

Za poslední dobu jihočeští hygienici zorganizovali šestý hromadný odběr vzorků. „Běžní lidé netuší, jaké to vyžaduje logistické zabezpečení a spolupráci všech zúčastněných složek. Jaké to je být v tomhle vedru hodiny v ochranných oblecích. A já nemám jinou cestu, než takto veřejně poděkovat sestřičkám a dalšímu zdravotnickému personálu infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice, které jsou u všech hromadných odběrů, z infekčního oddělení Nemocnice Tábor, kolegům z hasičského záchranného sboru, zdravotnické záchranné služby a samozřejmě kolegyním z naší krajské hygienické stanice,“ uvedla Kotrbová.

V minulých týdnech se plošné testování v jižních Čechách uskutečnilo například v prachatické firmě Intica Systems.

Reklama

Doporučované