Hlavní obsah
Online

Nákaza v Německu je první případ přenosu z člověka na člověka v Evropě

Foto: Profimedia.cz

Na nový typ koronaviru v Číně zemřelo už 106 lidí a na 4500 osob se jím nakazilo.

Reklama

aktualizováno •

Koronavirus pocházející z Číny se nadále šíří. V noci z pondělí na úterý prvního nakaženého ohlásilo Německo. Aktuálně je mimo Čínu známa šedesátka nakažených, celosvětová bilance je pak 106 obětí a na 4 500 infikovaných osob. Několik podezřelých pacientů už vyšetřili lékaři také v Česku. V žádném z případů se zatím nový virus nepotvrdil.

Článek

První případ nákazy novým typem koronaviru potvrdilo Německo. Pacient v okrese Starnberg u Mnichova je podle bavorského ministerstva v dobrém stavu a izolován. Místní úřady se nyní snaží informovat lidi, kteří přišli s nakaženým do kontaktu. Podle úřadů je ale riziko šíření nákazy v oblasti velmi malé, uvedla agentura DPA.

Podezření na nákazu koronavirem se objevilo i v Rakousku a na Slovensku, ani v jednom případě se ale nepotvrdilo. Lékaři v Česku evidují několik podezření na infekci novým koronavirem, ani zde ale zatím nedošlo k potvrzení.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka Francie souhlasila s návrhem, že spolu s jejími občany bude evakuovat i dvojici českých studentů z uzavřeného Wu-chanu. Uvedl to na odpoledním brífinku.

Pacienta z nemocnice v Kroměříži, který se nedávno vrátil z Číny, převezli na vyšetření na infekční oddělení v Uherském Hradišti. U něj trvalo vyvrácení podezření zatím nejdéle. Ale po více než 24 hodinách je jasné, že také není nakažen koronavirem. O dalších dvou lidech s podezřením v pondělí informovali lékaři na Opavsku, v úterý ráno jedno vyloučili. Stejně tak se už v pondělí podezření nepotvrdilo u pacientky na Bulovce a u čínského turisty v českobudějovické nemocnici.

Na nový koronavirus v Číně zemřelo už 106 lidí a země hlásí na 4 500 nakažených. Novou bilanci dnes zveřejnily místní úřady. Několik desítek případů je potvrzeno i mimo Čínu, oběti jinde ale hlášeny nejsou. Stále více zemí přijímá opatření proti šíření koronaviru, například Filipíny zastavily vydávání turistických víz pro Číňany. Tibet pak uzavřel turistické destinace a turisté, kteří do oblasti přesto přijedou, budou na vlastní náklady ve 14denní karanténě, uvedl server China Daily.

Záznam: Vystoupení ministra Petříčka na brífinku ke koronaviru.Video: Tomáš Trněný, ČTK

  • Čína do epicentra nákazy vysílá posily

    Celkem 1 800 zdravotníků posílá čínská vláda do provincie Chu-pej, odkud se šíří nový koronavirus. Zdravotníci se rozdělí do třinácti týmů, které zamíří do sedmi největších měst v provincii. V Chu-peji už aktuálně působí 30 týmů, celkem tedy 4 130 zdravotníků.

  • Německo hlásí čtyři nakažené koronavirem, případy spolu souvisí

    Německo v úterý oznámilo tři další případy nákazy koronavirem, celkem také země eviduje čtyři nemocné. Prvním nakaženým byl Němec, jenž se podle všeho infikoval od Číňanky, která se v bavorské firmě, v níž je zaměstnán, účastnila školení. Tři nové případy s tím novým souvisejí, neboť všichni pracují pro stejnou bavorskou firmu, oznámilo v prohlášení bavorské zemské ministerstvo zdravotnictví.

  • České firmy s pracovníky v Číně zatím kvůli koronaviru vyčkávají

    České firmy, které mají zaměstnance v Číně, situaci kolem epidemie koronaviru v této zemi sledují. Se svými pracovníky jsou v kontaktu a v případě potřeby jsou připraveny přijmout potřebná opatření.

    Z českých firem má v Číně pracovníky například finanční skupina PPF, která v zemi nabízí spotřebitelské půjčky. Podle mluvčí Zuzany Migdalové je skupina v kontaktu se všemi svými českými zaměstnanci v Číně.

    „Zdravotní situaci ve Wu-chanu a celé Číně pečlivě monitorujeme,“ sdělila ČTK mluvčí. Dodala, že naprostá většina zaměstnanců PPF žije a pracuje v severočínském městě Tchien-ťin, v Pekingu nebo Hongkongu.

  • Čínský turista v Praze koronavirus nemá, potvrdil test

    Testy nepotvrdily nákazu novým koronavirem u čínského turisty, který byl dnes hospitalizován v Praze Na Bulovce. ČTK to sdělila mluvčí nemocnice Simona Krautová. Nachlazený muž je v nemocnici od dopoledne, kdy ho spolu s dalšími pěti Číňany přivezla záchranná služba z hotelu v Nuslích. Ty už nemocnice propustila. Lékaři v Česku prověřovali několik případů podezření na koronavirus, žádný se dosud nepotvrdil.

  • Chorvatský ministr odstoupil, kvůli aféře se nevěnoval koronaviru

    Kvůli aféře se zamlčeným majetkem dnes chorvatský premiér Andrej Plenkovič odvolal ministra zdravotnictví Milana Kujundžiče. Předseda vlády podle agentury APA uvedl, že ministr by se měl místo řešení soukromých záležitostí plně soustředit na současné výzvy, jako je boj proti epidemii koronaviru.

    Kujundžič se dostal pod tlak po zprávách chorvatských médií, že v majetkovém přiznání, které v Chorvatsku lidé ve veřejných funkcí musí povinně odevzdávat, zatajil jmění ve výši 200 000 eur (přes pět milionů korun).

  • Z Wu-chanu bude evakuováno 350 občanů EU. Zůstanou 2 týdny ve Francii

    „První údaje naznačují, že v prvním letadle přiletí kolem 250 Francouzů a více než 100 evropských občanů z dalších zemí je bude následovat v druhém letadle,“ uvedla Evropská komise.

    Podle jejího prohlášení půjde o postup na základě mechanismu civilní ochrany EU, na který se odvolala Francie. EK zároveň dodala, že „přeprava bude umožněna jen těm, kteří jsou zdraví či bez symptomů (nákazy)“. Všichni navrátilci budou zřejmě po příletu dva týdny pobývat v karanténě ve Francii.

  • Wu-chan připomíná město duchů

    Na sociálních sítích se objevilo množství videí z wuchanských rezidenčních oblastí, která zachycují „boj“ místních obyvatel proti izolaci způsobené rizikem v podobě nákazy koronavirem. Podle zahraničních médií se tak snaží vzájemně podpořit a pozvednout morálku.

  • Odliv hostů z Číny by české služby neměl vážně poškodit

    Odliv čínských hostů kvůli šíření nákazy nového typu koronaviru by neměl české hoteliéry a restauratéry zásadně poškodit. ČTK to dnes řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

    Čínští turisté tvoří kolem šesti procent celkového počtu návštěvníků v hromadných ubytovacích zařízeních v České republice. Čína zakázala počínaje pondělím odjezd skupinových zájezdů ze země. Čeští podnikatelé ve službách by ale měli být schopni se s touto situací vyrovnat, dodal Stárek.

  • Francie hlásí 4. případ nákazy

    Podle francouzského ministerstva zdravotnictví byl ve Francii potvrzen čtvrtý případ nákazy koronavirem.

    80letý infikovaný muž je turistou z čínské provincie Chu-pej a jeho stav je „vážný“.

  • Vědec: Virus se šířil ve Wu-chanu bez povšimnutí již v listopadu

    Nový typ koronaviru se zřejmě začal šířit v okolí Wu-chanu již o měsíc či dva dříve, než na něj upozornily čínské úřady, a byl zaměňován za zápal plic. Skupina čínských výzkumníků zveřejnila před několika dny studii, podle níž se symptomy nákazy novým koronavirem objevily u prvního pacienta již 1. prosince.

    Vzhledem k inkubační době nemoci, která může být zřejmě až 14 dní, se tak dotyčný nakazil už v listopadu. Vědci u prvního pacienta navíc nezjistili epidemiologickou spojitost s trhem se zvířaty Chua-nan. Vazbu na trh nenalezli ani u dalších 13 lidí z 41 prvních potvrzených případů.

    V rozhovoru se serverem Science Speaks to prohlásil Daniel Lucey, specialista na infekční onemocnění z Georgetownské univerzity ve Washingtonu.

  • Lékař: Podíl zemřelých na chřipku je podobný jako na koronavirus

    Podíl zemřelých k nakaženým chřipkou je podobný jako u dosud prokázaných úmrtí na koronavirus. V některých letech umírá na chřipku dokonce více lidí, i přes sedm procent.

    Lidé se proti chřipce přesto nechrání dostatečně, nenechávají se očkovat. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl Rastislav Maďar z Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

    „Ve skutečnosti bude (podíl) nižší, protože nevíme o všech případech, jen o těch těžkých,“ doplnil. Chřipce v letošní sezoně v Česku podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha podlehlo 12 lidí, 57 případů mělo vážný průběh.

  • Analytik: Pokud bude koronavirus jako SARS, ztráty budou 100 mld. USD

    Pokud nabude infekce koronavirem rozměrů epidemie SARS z roku 2003, světová ekonomika nebude tratit více než 100 miliard dolarů (2,29 bilionu Kč). ČTK to dnes řekl analytik skupiny Natland Petr Bartoň. Jde o hodnotu, kterou americká ekonomika vyprodukuje zhruba za čtyři hodiny, dodal.

    Dlouhodobější efekt lze však podle Bartoně čekat u investic, které vždy klesají při rostoucí nejistotě. Zároveň v budoucnu pravděpodobně posílí investice do lékařského výzkumu, což může pomoci i v jiných otázkách zdravotnictví mimo chřipkové pandemie, dodal.

  • Dánský list zobrazil vlajku Číny s nakažlivými viry místo hvězd

    Čínské velvyslanectví v Kodani vyzvalo dánský deník Jyllands-Posten, aby se omluvil za zveřejnění obrázku čínské vlajky, na níž je místo pěti žlutých hvězd vidět nakažlivé viry. Informovala o tom agentura Reuters.

    V roce 2005 list Jyllands-Posten vyvolal rozhořčení muslimů, když otiskl 12 karikatur proroka Mohameda, které pak převzaly noviny v mnoha zemích světa.

    Foto: Twitter.com/TwitterFlagsMashupBot

    Karikatura čínské vlajky se objevila v pondělním vydání dánského listu pod titulkem Koronavirus.

  • Tchaj-wan hlásí další dva případy nákazy

    Tchajwanské středisko pro kontrolu nemocí (CECC) potvrdilo další dva případy koronaviru na Tchaj-wanu. Podle prohlášení CECC jsou pacientkami 70leté ženy, které žijí ve Wu-chanu a Tchaj-wan navštívily kvůli prohlídce památek. Obě jsou momentálně ve stabilizovaném stavu.

  • Japonsko vyslalo do Wu-chanu letadlo k evakuaci japonských občanů

    Japonská vláda podle agentury Kjódó vyslala do čínského Wu-chanu charterový letoun, který by měl z tohoto města zasaženého novým typem koronaviru evakuovat desítky japonských státních příslušníků.

    Japonské ministerstvo zahraničí už dříve uvedlo, že Čína schválila evakuaci asi 200 z 650 Japonců, kteří si přejí Wu-chan opustit. Do vlasti by se měli vrátit ve středu.

  • USA zaměstnance konzulátu evakuují ve středu

    Spojené státy plánují na středu evakuaci zaměstnanců amerického konzulátu ve Wu-chanu a omezeného počtu dalších amerických občanů. Dostat své lidi domů z Wu-chanu chce tento týden i řada dalších zemí.

  • Nákaza v Německu je první případ přenosu z člověka na člověka v Evropě

    Potvrzený případ nákazy koronavirem v Německu je prvním případem přenosu z člověka na člověka v Evropě. Podle CNN to prohlásila mikrobioložka Jamela Seedatová.

    Prvním postiženým je 33letý Němec, jenž se pravděpodobně nakazil od Číňanky, která se v bavorské firmě, kde muž pracuje, účastnila školení.

  • V Praze kvůli koronaviru funguje nonstop operační středisko

    V Praze funguje v souvislosti s šířením koronaviru magistrátní operační středisko krizového štábu a na ruzyňském letišti město rozdává informační letáky. Informace město shromažďuje na webu bezpecnost.praha.eu. Na možnou epidemii se připravují také záchranná služba, hasiči, policisté či dopravní podnik.

    Novinářům to po schůzce bezpečnostního štábu řekli primátor Zdeněk Hřib (Piráti), jeho náměstek Petr Hlubuček (STAN) a radní Milena Johnová (Praha sobě).

  • Česko opatření ke koronaviru nepodceňuje, ujistil poslance Vojtěch

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ujistil zákonodárce, že Česko situaci nepodceňuje a není důvod k jakékoli panice. Vojtěch zdůraznil, že všechny orgány veřejného zdravotnictví, zejména hygienické stanice a infekční oddělení, jsou v pohotovosti. „Všichni vědí, co mají dělat,“ řekl.

    Ministr také upozornil na to, že Světová zdravotnická organizace dosud nedefinovala onemocnění koronavirem jako vysoce nakažlivou nemoc, úmrtnost představují zhruba tři procenta.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy