Hlavní obsah

Útočník ze Stockholmu žádal ve Švédsku o prodloužení pobytu, místo toho jej chtěli deportovat. Tři roky byl hledaný

Stockholmská policie zadržela dva podezřelé.

 

Reklama

Devětatřicetiletý Uzbek je podezřelý z toho, že v pátek vjel v centru Stockholmu kamionem do davu lidí. Útok je vyšetřován jako teroristický čin.

Článek

Uzbek podezřelý ze spáchání atentátu projevoval podle švédské policie sympatie k extremistickým organizacím, včetně takzvaného Islámského státu. Dnes to na tiskové konferenci uvedl zástupce policie.

Muž v roce 2014 žádal ve Švédsku o povolení k pobytu, úřady mu jej ale zamítly. Proto měl být ze země deportován. Kvůli tomu ho úřady hledaly.

Švédská policie je stále silněji přesvědčena, že páteční útok na rušné nákupní třídě v centru Stockholmu spáchal právě tento muž původem z Uzbekistánu. Nic podle vyšetřovatelů nenasvědčuje tomu, že by byl v pátek na severním stockholmském předměstí Märsta zatčen nesprávný člověk.

„Dotyčný muž byl zatčen jako pachatel... Jde o řidiče," uvedl policejní mluvčí Lars Byström.

Záznam o podezřelém se v minulosti objevil v informacích shromažďovaných švédskými tajnými službami. „Co zamýšlel, nevíme," řekl šéf policie Dan Eliasson k možným motivům útoku.

Švédský list Aftonbladet napsal, že podezřelý je sympatizantem s radikální organizací Islámský stát, pracuje na stavbě a je otcem čtyř dětí.

Policie muže zatkla v noci na dnešek kvůli podezření, že spáchal teroristický čin. S vyšetřovateli zatím zadržený nemluví. V úterý státní zástupce určí, zda bude předveden před soudce. Ten následně rozhodne o tom, jestli bude muž vzat do vazby, nebo propuštěn.

Vyšetřovatelé zkoumají telefon podezřelého i jeho profily na sociálních sítích. „Nemůžeme vyloučit, že budou zadrženi i další lidé, nicméně nic nenaznačuje tomu, že by hrozilo nějaké nebezpečí," řekl rozhlasové stanici SR policejní mluvčí. Na sedadle řidiče nákladního auta, které patřilo místnímu pivovaru a se kterým útočník najel do lidí, policisté našli technické zařízení, „které tam nemělo být". Zatím ale neurčili, zda šlo o bombu, předmět je třeba prozkoumat.

Svědek útoku popisuje, co se stalo.Video: Josef Mačí

Už v pátek policejní mluvčí Lars Byström novinářům sdělil, že vyšetřovatelé v souvislosti s útokem vyslýchají dvě osoby. „Chceme mluvit s každým, kdo o tom něco ví. A někdy je lepší hovořit na policejní stanici než v místě, kde se to stalo," uvedl policejní mluvčí.

Švédský premiér Stefan Löfven označil útok za „hrozný teroristický čin”.

Vozidlo najelo do lidí na hlavní pěší ulici Drottninggatan ve švédské metropoli a narazilo do obchodního domu Åhléns. Očitý svědek z místa nehody reportérovi Aftonbladetu popsal, že vozidlo vjelo na hlavní ulici a dvě osoby přejelo. Lidé z místa co nejrychleji utíkali pryč.

Auto patřilo švédskému pivovaru Spendrups, který Aftonbladetu potvrdil, že nákladní automobil někdo krátce před útokem ukradl před restaurací nedaleko místa, kde k tragédii došlo.

Podle televize SVT zazněly na místě incidentu i výstřely. Švédská policie uvedla, že informace o údajných výstřelech obdržela, ale nemůže je potvrdit. Drama se odehrálo na křižovatce velké dopravní tepny a jedné z nejfrekventovanějších pěších ulic ve švédském hlavním městě.

České velvyslanectví ve Stockholmu zatím nemá zprávy, že by mezi oběťmi útoku byli Češi. Velvyslanectví i Ministerstvo zahraničních věcí kontaktovalo české občany přes SMS či sociální sítě. Nikdo z oslovených dosud neoznámil žádné problémy.

Mapa místa útoku ve Stockholmu.

Reklama

Související témata:

Doporučované