Hlavní obsah

Nakladatelství Argo slaví 30 let, i letos chystá nové tituly

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Produkci nakladatelství Argo, které si letos připomíná 30. výročí založení, zpomalila pandemie koronaviru vedoucí v loňském roce k uzavření knihkupectví.

Článek

Zatímco Argo několik posledních let za sebou vydávalo v průměru 220 nových knih a desítky dotisků starších titulů, loni to bylo 178 novinek. „Nakladatelství se muselo přizpůsobit novým podmínkám, nově nastavit dohody se spolupracovníky a tiskárnami, přehodnotit pohled na výši nákladu a cenotvorbu. I letos Argo chystá nové tituly,“ informoval spoluzakladatel Arga Milan Gelnar.

„Vydali jsme 178 novinek, což nakonec není tak špatné číslo vzhledem k zavřeným knihkupectvím. Není totiž dost dobře možné zastavit práce na knihách, protože jsme vázáni smlouvami uzavíranými před epidemií a práva na vydání a prodej titulů jsou časově omezená,“ uvedl Gelnar.

Argo se orientuje převážně na vydávání překladů angloamerické literatury i světové literatuře obecně. Mezi kmenové autory nakladatelství v současné době patří například Orhan Pamuk, Bob Dylan, Kazuo Ishiguro, Louise Glücková, Jorge Luis Borges, Mario Vargas Llosa, Umberto Eco, Hermann Hesse, Woody Allen, Isaac Asimov, Dan Brown, Paulo Coelho, Charles Bukowski, Robert Fulghum, Jack Kerouac, Sergej Lukjaněnko a mnoho dalších.

„Beletrii jednoznačně dominuje angličtina, silné máme tradičně i překlady ze severských jazyků, i díky komiksům následuje francouzština, polština, italština, španělština a němčina, na vzestupu je slovenština. Každý rok vydáme i několik knih z méně frekventovaných jazyků, v letošním roce například mýty přeložené z faerštiny. U odborných titulů je pak podíl jiný, dominují původní práce českých historiků, překlady z francouzštiny, angličtiny, polštiny a italštiny,“ uvedl Gelnar.

Českou literaturu vydávalo Argo zprvu pouze výjimečně, ale nyní má kolem sebe velké množství autorů a autorek. Některé z nich nakladatelství objevilo, z některých z nich se postupně stali kmenoví autoři. Prvním českým autorem nakladatelství se stal Miloš Urban. „Cílevědomě se v posledních letech zaměřujeme na vyhledávání a spolupráci s českými autory odborných prací, dětské tvorby a zejména autory beletrie. Nutno říct, že v Čechách vyrostla za poslední dekádu přehršel kvalitních autorů a že nás spolupracovat napřímo s autory baví. Postupně jsme si vychovali redaktory na původní tvorbu, naplňuje nás to radostí a čtenáři na nová i zavedená jména rádi slyší,“ uvedl Gelnar.

Argo, které svůj název odvozuje od bájné lodi, která podle antických mýtů vezla Argonauty do Kolchidy pro zlaté rouno, vydalo za třicet let více než 4 500 publikací. Získalo řadu ocenění v různých anketách a soutěžích, jeho knihy pravidelně bodují v odborných cenách, Magnesii Liteře, Zlaté stuze, Nejkrásnější knize, Ceně Josefa Jungmanna za překlad i čtenářských anketách.

Letos Argo mimo jiné chystá vydání knihy Maria Vargase Llosy Rozhovor u Katedrály, která v překladu Anežky Charvátové vyjde na přelomu března a dubna, thriller Jozefa Kariky Smršť nebo romány Dámský gambit a Muž, který spadl na Zem od Waltera Tevise. „Osobně se těším také na alternativní historický ‚román‘ Civilizace od skvělého Laurena Bineta, který rozvádí myšlenku, co by nastalo, kdyby Inkové dobyli Evropu,“ dodal Gelnar.

Reklama

Související témata:

Doporučované