Hlavní obsah

Nakladatelům vadí zrušená účast ČR na knižním festivalu v Boloni

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Česká republika zrušila podle nakladatelů účast na mezinárodním veletrhu dětské knihy Children's Book Fair v italské Boloni.

Článek

Nakladatelé v otevřeném dopise ministra kultury vyzvali, aby resort rozhodnutí, jehož důvod neznají, zvážil. Podle nich je festival jediný svého druhu a menší nakladatelství si nemohou dovolit zaplatit si tam vlastní stánek. V dopise ministru Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) to uvedli nakladatelé i zástupci ateliéru ilustrace a grafiky Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

Mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová ČTK řekla, že ministerstvo účast zrušilo na žádost Českého literárního centra a Moravské zemské knihovny, která zajišťuje účast ČR na zahraničních veletrzích a která deklarovala problémy s komunikací s italskými organizátory.

Vydavatele literatury pro děti a mládež rozhodnutí ministerstva udivilo. Uvedli, že ho s nimi nikdo nekonzultoval a neznají důvod zrušené účasti. Chtějí také vědět, zda se opatření týká pouze letoška nebo i příštích let. „Je to jediný veletrh, kde se můžete potkat se všemi, i ilustrátoři a typografové,“ řekla dnes ČTK Tereza Horváthová z nakladatelství Baobab.

Pro většinu českých nakladatelů je nemožné koupit si v Boloni vlastní stánek. Peníze na to mají podle signatářů dopisu jen velké firmy. „Žádný jiný veletrh z těch, které jste se rozhodli zachovat, nemá speciální platformu pro knihy pro děti a mládež, a nemá tak absolutní mezinárodní účast,“ píší v dopise, který má ČTK k dispozici.

Veletrh vznikl v roce 1963, tehdejší Československo stálo vedle Itálie a Francie u jeho zrodu. Podle autorů dopisu to bylo v letech, kdy československý animovaný film a ilustrace zažívaly rozmach a staly se jedním z vývozních artiklů země. Účast českého státu na veletrhu byla proto samozřejmá. Posledních deset let získávají české dětské ilustrované knihy malých nakladatelů mezinárodní ceny. Česko mělo být hlavním hostem některého z budoucích veletrhů. Podle nakladatelů je absurdní, že právě v této době český stát účast zrušil.

Letos plánují pořadatelé veletrh na 14. až 17. červen, a to i on-line formou. Před koronavirovou pandemií na něj jezdilo přes 1400 vystavovatelů a kolem 30.000 návštěvníků z 80 zemí, uvádí organizátoři na webu.

Reklama

Doporučované