Hlavní obsah

Drahá renovace i politický vliv na Johnsona. Kdo je britská paní premiérová

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson se svou ženou Carrie.

Reklama

Někdejší šéfka tiskového oddělení Konzervativní strany, mediální poradkyně jejích členů, aktivistka a nově choť Borise Johnsona. Carrie Johnsonová je teď ale víc než jen manželka – na britského premiéra má výrazný politický vliv.

Článek

Pár z Downing Street, jediný nesezdaný v britské historii, vstoupil po pravděpodobně dvouletém vztahu o víkendu do manželství. Tajná svatba, kvůli koronavirovým opatřením komorní, britská média překvapila. A britskou veřejnost zase fakt, že si manželé řekli svá „ano“ ve Westminsterské katedrále i přesto, že je Johnson dvakrát rozvedený.

Lidé, co za sebou mají rozvod, se totiž obvykle v katolickém kostele vzít nemohou. Zpráva ostatně rozezlila i samotné zástupce církve. „Může mi někdo vysvětlit, jak mohl mít dvakrát rozvedený Boris Johnson, který opustil katolickou církev už na Etonu, svatbu ve Westminsterské katedrále, zatímco já musím zbožným praktikujícím katolíkům, již chtějí vstoupit do druhého manželství, vysvětlovat, že to v katolické církvi není možné?,“ napsal na Twitter kněz Mark Drew z Warringtonu.

Ceremoniálu se podle deníku The Daily Mail zúčastnilo 30 lidí, tedy nejvyšší počet osob, jaký dovolí současná koronavirová pravidla. Pozvánku hosté, nejspíš rodina a nejbližší přátelé, dostali krátce před termínem svatby – po obřadu se přesunuli do zahrady v Downing Street 10, kde se konala soukromá oslava.

Od toryů k charitě

Britský premiér si své soukromí pečlivě střeží, o jeho svatbě jsou tedy k dispozici jen kusé informace. O jeho nové manželce toho nicméně Britové ví o něco víc. Třeba to, jaký vliv na svého chotě má – i co se politiky týče.

V politice totiž Carrie Johnsonová, dcera spoluzakladatele listu The Independent, není zrovna nováček. Ke konzervativcům se dostala skrze práci pro člena vlády Zaca Goldsmithe, tehdy britského poslance. V tiskovém oddělení toryů začala pracovat v roce 2010 a o dva roky později se podílela na úspěšné kampani Borise Johnsona, který se tehdy ucházel o znovuzvolení na post londýnského starosty.

Jako zvláštní mediální poradkyně pak působila v kanceláři vysoce postavených konzervativců Johna Whittingdalea a Sajida Javida. Oba byli členové vlády. V roce 2018 se stala šéfkou tiskového oddělení Konzervativní strany, v témže roce ale funkci opustila a začala se angažovat v charitách Oceana a The Aspinall Foundation. Loni premiérovi porodila syna Wilfreda, Johnsonovo nejméně šesté dítě – není známo, kolik je jich doopravdy.

Půtky s Cummingsem

Ačkoliv nyní oficiálně pro torye nepracuje, názor Johnsonové se v Downing Street počítá. A to dost zásadně, k nelibosti jiných vlivných osobností kolem premiéra Johnsona. Například Dominika Cummingse, někdejší pravé ruky šéfa britského kabinetu a architekta brexitu – nyní exporadce, který minulý týden proti Johnsonovi vypovídal před členy Dolní sněmovny.

Foto: Profimedia.cz

Dominic Cummings při slyšení před britskými poslanci.

Mezi Cummingsem a Johnsonovou nepanovaly právě dobré vztahy. Paradoxně, protože Johnsonová byla jednou z těch, kteří se v roce 2019 zasadili o exporadcův návrat do nejbližšího týmu premiéra. Cummings nicméně britským poslancům mimo jiné řekl, že premiérova partnerka podnikla „zcela neetické a očividně nelegální“ kroky ve snaze dostat do Downing Street své známé na pracovní pozice. A vystrnadit Cummingse.

Víkendová svatba tak podle přátel Johnsonové, s nimiž hovořil deník The Times, představuje v půtkách mezi premiérovou chotí a jeho někdejším nejbližším pobočníkem pro ženu triumf.

Co se týče vlivu jeho manželky na premiéra, podle některých nejde pouze o mocenské boje mezi ní a Cummingsem. Johnsonová má zájem na tématech, která týkají třeba klimatické změny či práv LGBT+ komunity.

Podle listu The Guardian se zdá, že se Johnson, který v minulosti používal pro gaye pejorativní označení, v této otázce stáčí spíše k liberálním postojům své ženy. Zatímco její příznivci takové změny vítají, kritici tvrdí, že by mohly stát Konzervativní stranu křesla.

Že by ale Johnson „záhadně měnil názory“ poté, co ho nabriefuje jeho manželka, je podle lidí z jejich okolí nesmysl „(Johnson) je doopravdy konzervativec jednoho národa. Představa, že by udělal něco pro životní prostředí jen proto, že mu to řekla Carrie, je směšná. Ona je bystrá, hodná a tuším, že jí tohle hluboce ubližuje,“ uvedl zdroj.

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson se svou ženou Carrie.

Jméno Carrie Symondsové, nyní Johnsonové, rezonovalo britskými médii v posledních týdnech ještě z jiného důvodu. Premiér se totiž dostal do problémů kvůli nejasnému financování renovace jejich společného obydlí v Downing Street 11. Ta byla nákladná a předseda vlády měl zamýšlet, že by ji zaplatili sponzoři Konzervativní strany, což před britskými poslanci potvrdil i Dominic Cummings.

Jakou roli v tom hraje paní premiérová? Podle Daily Mailu to byla ona, kdo měl proměnu bytu pod palcem. A při spolupráci s interiérovou designérkou Lulu Lytleovou se renovace vymkla kontrole – o ceně tapet měl Johnson říct, že „snad musí být ze zlata“.

Předělávka bytu měla premiéra stát přibližně 200 tisíc liber (téměř 6 milionů korun), což je o 170 tisíc víc, než kolik dostávají ministerští předsedové v Británii z veřejných peněz na opravu svého obydlí. Nabízí se tedy otázka, kde na nákladnou renovaci Johnson peníze vzal.

Nejen, ale i kvůli této kauze čelil premiér na konci dubna v Dolní sněmovně agresivnímu „grilování“ ze strany opozice. A zatímco na něj šéf labouristů Keir Starmer tlačil s tím, kde se finance na proměnu bytu vzaly, Johnson měl jednu odpověď: Zaplatil jsem ji sám.

Reklama

Doporučované