Hlavní obsah

Nakreslený projekt spadl pod stůl. Boj o syrské sirotky pokračuje

Foto: Profimedia.cz

Místo projektu za 65 milionů Babiš pošle finanční pomoc za 500 tisíc korun.

Reklama

Kulatý stůl k ochraně nedoprovázených dětí ze Sýrie přímo v Bruselu zorganizovala europoslankyně Šojdrová. Jednat se bude i s Řeky.

Článek

Z nedělního vyjádření premiéra Andreje Babiše to vypadalo, že možná pomoc sirotkům v Sýrii se uzavřela. Napsal to na svém Facebooku s tím, že jedné ze syrských organizací pošle půl milionu korun. Pomoc sirotkům ale může pokračovat i bez vlády. Europoslankyně Michaela Šojdrová bude s Řeky jednat u kulatého stolu přímo v Bruselu.

„Cílem semináře je poskytnout přehled možné sociálněprávní ochrany dětí a praxe ve vybraných státech EU – konkrétně v České republice a Švédsku. Soustředit se bude na situaci nedoprovázených dětí,“ píše se v dokumentu.

Kulatý stůl v Evropském parlamentu proběhne 6. února, kromě italských a švédských zástupců parlamentu se ho zúčastní i delegáti z Řecka. A za Českou republiku budou Šojdrovou doprovázet dva předsedové českých organizací pomoci uprchlíkům – Martin Rozumek a Jaroslav Miko.

„Očekávám mimo jiné to, že řecká strana zopakuje svůj dotaz na českou vládu, jaký status by děti v Česku získaly a jak by byly ubytovány, na což pan Hamáček absolutně nereagoval a řecké straně neodpověděl,“ sdělil za organizaci Češi pomáhají Miko.

Právě Jan Hamáček od umístění dětí z táborů do Česka dal ruce pryč: „Řecká strana jasně řekla, že nám žádný seznam 40 dětí nepošle, že se to musí řešit individuálně. Upozornila na to, že malé děti jsou v nějakých integračních programech na řecké straně, tudíž nejsou volné.“

Podle Hamáčka by bylo možné do ČR přivézt z Řecka afghánské či pákistánské chlapce mezi 16 a 18 lety. „Řekové sami říkají, že jejich umístění do rodin není realistické. Upozorňují na to, že by to vyžadovalo umístění do nějakých speciálních ústavů… Nepřivezu do ČR osmnáctileté Afghánce, protože to pokládám za bezpečnostní riziko.“

„Minimálně řecká strana vyvrátí to, co pan Hamáček nedávno veřejně zmínil, tedy že nelze relokovat děti bez doprovodu mladší 15 let,“ doplnil ke kulatému stolu Miko.

Podle Lékařů bez hranic bylo loni v listopadu v Řecku na 5 tisíc dětských uprchlíků bez doprovodu. Méně než 13 let bylo 15 procentům dětí.

Vlastní plán na pomoc Syřanům měl i premiér Babiš. Poté co Respekt na sklonku minulého roku informoval, že jeho sirotčinec pro 50 dětí v Damašku stát nebude, Babiš v neděli přišel s finanční náplastí 500 tisíc korun.

„Po dlouhých konzultacích, které jsem měl mimo jiné i s českou velvyslankyní v Sýrii Evou Filipi, je jasné, že problém není v nedostatku zařízení, ale v penězích,“ publikoval Babiš s tím, že organizací, které se starají o nedoprovázené děti, je v zemi dostatek.

V průběhu času přitom s projektem stihl seznámit širokou veřejnost a informovat o něm třeba i Steva Jobse nebo bývalého šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera.

Martin Kokta, šéf firmy Cubespace a projektant nerealizovaného projektu pro sirotky v Sýrii, ukončení společného projektu potvrdil – s Babišovým týmem je ale v příležitostném kontaktu. O jeho půlmilionové dotaci se však už s premiérem nebavili.

„Naše práce skončila, když jsme jim nakreslili projekt. Bylo na Sýrii, aby nám poskytla legislativu. A na premiérovi, aby s ním dále naložil,“ řekl Seznam Zprávám.

Kokta potvrdil i Babišova slova o tom, že projekt padl kvůli představám syrské strany. „My jsme návrh dotáhli do konce a pak ho měl v Sýrii potvrdit Arabský půlměsíc. Ten ale přišel s naprosto nereálným návrhem – obrazně řečeno si vymysleli hodinky s vodotryskem,“ dodal s tím, že konkrétní podobu návrhu nezná.

Společný postup české a syrské strany měla koordinovat česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi. Ta na zaslaný dotaz o důvodech zrušení výstavby do pátečního dopoledne nereagovala. Cena projektu ale v návrhu Sýrie měla být přibližně třikrát dražší než původně plánovaných 65 milionů korun.

Reklama

Doporučované