Hlavní obsah

Nákup na internetu je bezpečný, ale musíte dodržovat základní pravidla

Rozhovor o bezpečném nákupu na internetu.

 

Reklama

Rozhovor s Igorem Hákem, manažerem interního vývoje ESET software.

Článek

Nakupování přes internet je trendem, který se každým rokem rozrůstá.

E-shopy často nabízejí příznivější ceny než kamenné obchody. Jedním z důvodů je, že nemusí platit nájem za prodejní prostory. To ale na druhou stranu znamená, že si zboží zákazník často nemůže vyzkoušet ještě před samotnou koupí. Nezkušený zákazník, který není znalý prostředí internetových nákupů, se občas může nechat odradit i tím, že má někde poskytnout citlivé údaje například ze své platební karty. Je tedy nakupování přes internet bezpečné?

Odborník na bezpečnost na internetu ze společnosti ESET Igor Hák říká, že ano. Je ale třeba dodržovat alespoň základní pravidla.

Dalším fenoménem posledních let je nakupování v zahraničních e-shopech, především těch čínských. Pravidla jsou tam víceméně stejná jako v těch tuzemských. I zabezpečení citlivých údajů by mělo být podle Igora Háka obdobné jako v Česku. Problémem ale může být reklamace, na vzdálenost tisíců kilometrů se může zákazník svých práv domáhat přece jen obtížněji.

Jaká pravidla má člověk dodržovat, aby minimalizoval rizika nákupů na internetu? Platí pro e-shopy stejná pravidla a povinnosti vůči zákazníkům jako v kamenných obchodech? Nejen na tyto otázky odpovídal expert na bezpečnost na internetu ze společnosti ESET Igor Hák.

Reklama

Související témata:

Doporučované