Hlavní obsah

Nákup počítače se prodraží. Chybí snad vše, co je k jejich montáži třeba

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zákazníci mají problém sehnat grafické karty i další komponenty do počítačů. Může za to vysoká poptávka, rostoucí cena kryptoměn, menší výroba v Asii i potíže v dopravě. Během dalších měsíců se situace nezlepší.

Článek

Grafické karty, procesory, LCD panely – seznam komponentů, jejichž nabídka se v posledních měsících výrazně zúžila. A podle posledních zpráv by se zákazníci měli připravit na další výpadek, tentokrát u operačních pamětí RAM nebo SSD disků, tvrdí Tomáš Pilský, obchodní ředitel internetového obchodu CZC.

Jedním z hlavních viníků nedostatku výkonných grafických karet je celosvětová koronavirová pandemie. Lidé jsou více doma a hraním her tráví stále více času a zároveň si část lidí pracujících z domova místo kancelářského PC pořídila rovnou výkonný herní počítač. Tím se navýšila poptávka po výkonných grafických kartách, na kterou výrobci nestihli včas reagovat.

Navíc tomu nepomohl ani probíhající nástup nové generace karet, kdy výrobci omezili výrobu starší generace v očekávání novinek, a na ty teď nemají dostatečné výrobní kapacity, upozornil Pilský.

Situaci ještě víc komplikuje i zhoršená doprava dodávek z Asie, které se podle Pilského projeví právě u RAM a SSD.

Těžaři kryptoměn nakupují karty ve velkém

Jedním z viníků současného nedostatkou jsou i těžaři kryptoměn, kteří nedostatek grafických karet řeší nákupem dražších notebooků, kterých se na trhu také dlouhodobě nedostává.

„Některé kryptoměny se těží mechanismem, který v češtině můžeme nazvat tzv. ‚důkaz těžby‘. Aby tyto kryptoměny šly vytěžit, je třeba investovat do hardwaru a výpočetní kapacity,“ potvrdil Jakub Jedlinský, šéf společnosti Altlift.

„Nejznámější kryptoměna, bitcoin, se těží přes specifický hardware. K těžbě jiných kryptoměn, jako je například Ethereum nebo Monero, se využívají grafické karty. S tím, jak roste cena kryptoměn, roste logicky také poptávka po grafických kartách. I to zapříčiňuje zvyšující se ceny tohoto nedostatkového zboží,“ dodal.

I z tohoto důvodu se například společnost Nvidia rozhodla, že při těžbě kryptoměn sníží výkon grafických karet RTX 3060 na polovinu. Změna se podle dostupných informací týká všech karet, které se začnou prodávat 25. února.

Ovladače mají podle webových stránek výrobce umět rozpoznat těžbu kryptoměn a výkon automaticky snížit o polovinu. K těžbě kryptoměny má pak sloužit nový čip CMP.

Nedostatek grafických karet se přenesl také do výroby laptopů, které se bez nich také neobejdou. „Z pohledu zákazníků se tato situace nejvíce projevuje u levných modelů v cenách zhruba do 13 tisíc korun, protože výrobci kvůli nedostatku komponent upřednostňují výrobu dražších, prémiovějších zařízení,“ vysvětluje Pavel Roubínek, divizní ředitel nákupu a prodeje v Alza.cz.

Dodací doby jsou podle něj v současné době extrémně dlouhé. I proto internetový obchod několikanásobně zvýšil objemy objednaného zboží, i přesto dodávky nenaplňují očekávání. „Situace je nadále velmi nepřehledná a mění se z týdne na týden,“ doplnil Roubínek.

Stále výkonnější technologie

Posledním faktorem, který přispěl k současné hardwarové krizi, je nečekaně také lepší výkon grafických karet. Hráči se jednoduše vylepšenými verzemi nechali zlákat a začali vylepšovat své počítače.

Problémy s nedostatkem některé techniky se táhnou už z minulého roku, kdy byla poptávka například po noteboocích rekordně vysoká. Obrovský zájem podle odborníků způsobila zejména práce a vzdělávání z domova.

Proč jsou tedy na trhu stále nedostatky, přestože poptávka v novém roce částečně opadla? „Problémem jsou teď hlavně chybějící součástky a materiály při výrobě produktů a u některého sortimentu situaci komplikují menší skladové zásoby,“ vysvětlil Tomáš Pilský.

Ceny rostou kvůli překupníkům

V některých kategoriích to ovlivnilo také ceny, které kvůli nedostatku začaly růst. „Nejvyšší nárůst cen jsme zaznamenali právě u grafických karet a počítačových sestav,“ potvrdil obchodní ředitel internetového obchodu CZC.

Podle Pavla Roubínka z Alzy stojí za významným růstem cen hlavně překupníci.

„Ceny grafických karet na trhu rostou. Na jednu stranu stoupají nákupní ceny přímo u výrobců. Mnohem více je však navyšují překupníci, kteří je přeprodávají na různých bazarech. Pro našeho typického zákazníka poptávajícího novou grafickou kartu, PC hráče, jsou takové ceny neakceptovatelné a nejjednodušší cestou, jak novou grafickou kartu pořídit, je nákup celého herního počítače. Proto se v posledních měsících zaměřujeme na výrazné navýšení kapacity výroby našich vlastních Alza PC, které jsou novými kartami osazené,“ vysvětlil Pavel Roubínek.

O tom, jak se vede v oblasti herních technologií v dobách pandemie, svědčí například tržby z prvního čtvrtletí roku u výrobce čipů Nvidia. Ty překonávají odhady analytiků. Tržby společnosti budou vyšší než očekávaných 5,3 miliardy dolarů. Firma to svým investorům oznámila v pondělí během ohlašování nových produktů. Informovala o tom agentura Reuters.

Ceny akcií amerického výrobce čipů a grafických procesorů na základě oznámení porostly o šest procent.

Kromě zvýšeného zájmu o herní technologie se na výsledcích projevil také zájem o čipy s umělou inteligencí, které slouží například datovým centrům k rozpoznávání řeči a obrazového materiálu.

V segmentu procesorů pro těžbu kryptoměn Nvidia předpokládá, že vykáže čtvrtletní tržby ve výši 150 milionů dolarů namísto očekávaných 50 milionů dolarů.

Reklama

Doporučované