Hlavní obsah

Nákup roušek vláda podcenila. Varování přitom dostala z více stran

Foto: vlada.cz

Ministr Vojtěch na konci ledna tvrdil, že s rouškami by neměl být zásadní problém.

Reklama

Ministr Adam Vojtěch po dnech ujišťování přiznal, že v nemocnicích chybí statisíce respirátorů. Tomuto problému se přitom mohl on i celá vláda přinejmenším zčásti vyhnout. Stačilo by, kdyby se například řídili vlastním plánem.

Článek

V úterý 28. ledna se opoziční poslanec Bohuslav Svoboda z ODS na schůzi Sněmovny dotazoval ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), jak je Česko připravené na případnou epidemii koronaviru. „Máme nachystaný dostatečný počet zdravotních pomůcek, ochranné oděvy, dezinfekce, masky atd.?“ zněla jedna z prvních Svobodových otázek.

Ministr se snažil poslance ujistit, že hrozbu koronaviru nezlehčuje, zdravotníci prý už tehdy byli v pohotovosti. Současně však ministr za větší problém označil epidemii chřipky. Zmínil se také o „mediální panice“, která podle něj způsobila, že lidé začali vykupovat obyčejné roušky, přestože ty zdravého člověka od infekce neuchrání.

„To by skutečně musely být roušky s respirátory, což samozřejmě možné je, ale v tuto chvíli to vůbec není nutné, není to namístě,“ řekl Vojtěch.

„Na druhou stranu, prověřoval jsem u dodavatelů roušek, že jich bude dostatek, že se připravuje další dodávka 25 tisíc roušek, a jeden český výrobce jich má v tuto chvíli celkově milion na skladě, takže roušky skutečně budou. Možná byl jeden den výpadku, kdy byl nějaký run na lékárny v některých částech, ale jinak by s rouškami žádný zásadní problém být neměl,“ prohlásil tehdy ministr v parlamentu.

Tuto sobotu Vojtěch přiznal, že ve zdravotnictví chybí až milion respirátorů. „Bezesporu se bavíme o stovkách tisíc respirátorů, které potřebujeme sehnat, možná až kolem milionu respirátorů, které bychom potřebovali skutečně získat,“ uvedl v Radiožurnálu.

Tato slova následovala po sérii ujišťování Vojtěcha a dalších členů vlády včetně premiéra Andreje Babiše, že stát potřebné roušky zajistí a situaci má pod kontrolou.

„Není pravda, že by naši zdravotníci ty respirátory neměli. Tak mi řekněte kde a já jim to dneska osobně dovezu,“ prohlásil Babiš v sobotu na tiskové konferenci, jen pár hodin před Vojtěchovým přiznáním, že respirátorů statisíce chybí.

Nyní je však zřejmé, že Vojtěchovo ministerstvo a vláda obstarání respirátorů v minulosti podcenily. Babišův kabinet sice přijal velmi rázná opatření proti šíření koronaviru ještě ve fázi, kdy množství jiných států nákazu nebralo zdaleka tolik vážně, kvůli chybějícím ochranným pomůckám se však tisíce zdravotníků nemohou bránit proti onemocnění.

Nejde jen o to, že dříve by stát sehnal respirátory snáze a za nižší ceny. Kritici poukazují také na fakt, že poté, co obstarávání a rozdělování pomůcek převzaly v nouzovém stavu vláda a Vojtěchovo ministerstvo, selhává jejich distribuce.

Na chybějící pomůcky a rozpory s uklidňováním vlády si stěžuje množství lékařů a šéfů nemocnic, ale i hejtmani a starostové z jednotlivých regionů. Vojtěcha a vládu už kritizují dokonce i představitelé Babišova hnutí ANO.

„Musím potvrdit, že namísto očekávaných 4 až 5 tisíc respirátorů jsme jich obdrželi pouze 1200. Na základě intervence u ministra Vojtěcha nám byly přislíbeny další 2000. Policie vypomůže 1000. Považuji tento způsob zajišťování ochranných pomůcek za nepřijatelný,“ uvedl na Twitteru hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák z ANO.

Nebyly to přitom jenom podněty z opozice, které mohly Vojtěcha a vládu „probudit“ dříve. Podle serveru HlídacíPes.org vláda dostala už koncem prosince od Bezpečnostní informační služby (BIS) varování, že Státní hmotné rezervy mají nedostatek ochranných pomůcek.

Zdroj Seznam Zpráv z tajné služby nebyl schopen tuto informaci potvrdit. Zpětně se však jako chybné ukazují i jiné kroky vlády a Vojtěchova ministerstva.

Když ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) už 2. března navrhl, aby vláda vyhlásila stav nouze, Adam Vojtěch prohlásil, že to není namístě. Premiér Babiš pak doslova řekl, že k tomu „není nejmenší důvod“.

Hamáček přitom zdůrazňoval i to, že nouzový stav by usnadnil zajištění ochranných pomůcek pro zdravotníky. Za normálních okolností totiž stát musí nakupovat respirátory tak, že vypíše výběrové řízení. Rychlý a přednostní nákup mu umožní právě až nouzový právní režim, který vláda vyhlásila tento týden.

Zdroj Seznam Zpráv z vedení Státních hmotných rezerv, které shromažďují zásoby pro krizové situace, uvedl, že ještě zhruba na přelomu února a března měla tato instituce na skladě pouze 10 tisíc respirátorů.

Závěr, že Ministerstvo zdravotnictví a vláda včasný nákup pomůcek podcenila, potvrzují i pokyny z Pandemického plánu ČR. Dokument, který má ministerstvo na svých webových stránkách, přímo stanoví, jak se mají jednotlivé instituce připravit na šíření epidemie a jak s ní bojovat. Podle vzoru Světové zdravotnické organizace (WHO) plán obsahuje i tabulky s rozvržením kroků podle jednotlivých fází postupu infekce.

Už pro období, kdy se objevují pouze jednotlivé výskyty nemoci, plán předepisuje úkol: „Odhady a plánování nákupu a distribuce osobních ochranných pomůcek pro ochranu zaměstnanců.“ Ve druhém období tzv. pandemické pohotovosti pak dokument stanoví: „Finalizace příprav na možnou pandemii včetně finalizace nákupu zásob ochranných pomůcek stanovených pandemickým plánem pro ochranu zaměstnanců.“

Sám ministr Vojtěch na pandemický plán v minulosti odkazoval. „Česká republika má národní pandemický plán, který byl přijat už v minulosti. Legislativně jsme v tomto směru připraveni a případné aktivity můžeme realizovat. Ministerstvo má poměrně široké kompetence,“ řekl Vojtěch například koncem února. V posledních dnech už ale plán nezmiňoval.

Reklama

Doporučované