Hlavní obsah

Nákupní horečka klesá. Lidé už mají rýže a těstovin dost

Foto: Seznam Zprávy

Díky obavám z koronaviru obchodníci prodali vyšší množství trvanlivých potravin.

Reklama

Kvůli obavám ze šíření nového typu koronaviru někteří lidé nakoupili zásoby rýže, těstovin, konzerv nebo balené vody. Prodeje už se vracejí na běžnou úroveň.

Článek

V průběhu týdne klesal enormní zájem o trvanlivé potraviny, který vyvolala zpráva o výskytu nového koronaviru v České republice. Nákupy se nyní přiblížily úrovni dlouhodobého průměru pro toto období.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky Tomáš Prouza na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že se situace v posledních dnech uklidnila.

„Nákupy tento týden jsou už v podstatě na úrovni průměrných prodejů v tomto období. Průběžně také doplňujeme zásoby ve skladech, aby byly opět naplněny na maximální možnou míru,“ dodal Prouza.

Internetový obchod Rohlik.cz zaznamenal nárůst prodejů od minulého týdne asi o polovinu.

„Průměrný nákupní košík se zvětšil o 50 procent a zvýšený zájem je o trvanlivé potraviny a nápoje, tedy těstoviny, rýži, konzervy, dětskou výživu a balenou vodu,“ uvedla mluvčí Zdeňka Svoboda Kuhnová.

Že se nyní situace uklidnila, potvrdil i Bronislav Matyšek, jednatel společnosti Globus.

„Zvýšený zájem o vybrané trvanlivé potraviny jako rýže, těstoviny, konzervy v posledních několika dnech skutečně poklesl. Jen u několika vybraných druhů trvanlivých potravin se pohybujeme nad běžnými objemy pro toto roční období. Jedná se ale už je o řády několika procent či maximálně několika desítek procent nad normál,“ popsal Matyšek.

Řetězec Billa počítá s tím, že už lidé zásoby trvanlivých potravin mají doma a další teď několik týdnů kupovat nebudou.

„Zvýšené prodeje trvanlivých potravin za poslední týden a půl způsobené rozšířením koronavirové infekce do sousedních nebo blízkých zemí a do ČR předzásobily české domácnosti, což znamená, že lidé v dalších týdnech trvanlivé potraviny z důvodů dostatečných zásob kupovat nebudou,“ uvedla mluvčí Dana Bratánková.

Tyto i další oslovené řetězce se shodují, že není žádný důvod k panice. Veškeré zboží jsou firmy schopny rychle naskladňovat, takže nedostatek potravin nehrozí.

Reklama

Související témata:

Doporučované