Hlavní obsah

Nákupní horečka s respirátory končí. Vláda má problém s certifikáty

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Expert předpovídá, že budou padat trestní oznámení a náhrady škody.

Článek

Před půldruhým měsícem vláda zjistila, že má zoufalý nedostatek respirátorů. Ministerstva vnitra a zdravotnictví je začala v obrovském množství dovážet z Číny. V úterý tohoto týdne skončil letecký most mezi oběma zeměmi, a tudíž i velké nákupy ochranných prostředků.

Tím ale celá věc nekončí. Naopak. Začíná účtování.

Z dokumentů, které Seznam Zprávy získaly, je totiž patrné, že česká ministerstva, pro něž byla v době vypuknutí pandemie priorita rychlost a množství, nakupovala i zboží bez evropského certifikátu CE. Tedy dokladu, že daný výrobek byl před uvedením na evropský trh posouzen a prověřen z hlediska funkčnosti a bezpečnosti.

Aby se ale na ústa lékařů, hasičů, policistů nebo lidí v sociálních službách nedostaly vyloženě nebezpečné padělky, ministerstva nechala z každé zásilky vzorek respirátoru otestovat ve Výzkumném ústavu bezpečnosti práce. V jednom ze dvou českých pracovišť, které může certifikaci udělovat. Nešlo o kompletní test, ale jen „zrychlený“.

Místo mnoha komplexních zkoušek se testovaly jen dva až tři parametry.

„Kvalita certifikátů je prostě průšvih,“ konstatuje Jakub Král ze společnosti Porta Medica zabývající se vzděláváním a poradenstvím pro výrobce a distributory zdravotnických prostředků.

„V České republice je obrovský podíl výrobků, které nemají papíry v pořádku, a narazili jsme i na evidentní padělky certifikátů a dokumentů,“ říká tento odborník, jenž viděl desítky rádoby certifikátů, které podnikatelé předkládali po vypuknutí pandemie státním úřadům.

+2

Dodavatelé podle Jakuba Krále neměli dostatek informací a spoléhali na to, že „byla tma“ a stát byl vděčný za jakýkoliv certifikát, který ke zboží dostal. „Stát teď začíná rozsvěcet a na světlo vylezou nejrůznější minimálně nesrovnalosti,“ předpovídá expert.

A nabízí příměr: nacházíme se v módu, kdy auto sice jezdí, ale bez techničáku. A nadešel čas na důkladnou kontrolu.

Expertova slova potvrzuje i Ministerstvo zdravotnictví.

„Končíme s nákupy ochranných pomůcek a z důvodu vážného podezření, že nám dodavatelé dodali výrobky, které nejsou oficiálně uvedeny na evropský trh, jsme rozeslali všem našim dodavatelům požadavek, aby nám doložili veškeré certifikáty a prokázali, že se jedná o legální produkty. Vyžadujeme zejména CE certifikát shody,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V e-mailu dodavatelům resort oznámil, že pokud certifikáty nedodají nebo si je nenechají dodatečně udělit, bude ministerstvo odstupovat od smlouvy, vymáhat náhradu škody nebo podá trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

Seznam Zprávy požádaly Ministerstvo zdravotnictví, aby redakci poslalo certifikáty, které resortu předložily společnosti Recea Prague, De Sol investment, Royal Invesco nebo Tangshan Biological Technology. Seznam Zprávy si rovněž vyžádaly certifikát od české společnosti Batist, která v první půlce března přes prostředníky do Česka dovezla „dvojkové“ respirátory.

Složku s dokumenty jsme nechali posoudit odborníky na medicínské prostředky z Porta Medica a advokátní kanceláře Forlex, která se zabývá zdravotnickým právem. Výsledek je podle nich zdrcující.

„Většina z poskytnutých certifikátů nebyla vydana oprávněnou notifikovanou osobou,“ shrnuje Dominik Šolc z Forlexu.

To znamená, že ani jeden jejich výrobek by neměl být legálně uveden na český trh, pokud tedy nedostane výjimku od České obchodní inspekce.

Dokumenty předložené společností De Sol investment jsou plné balastu. „Některé jsou nečitelné, další neodpovídají dodanému výrobku, o jednom certifikátu se domnívám, že je padělaný,“ listuje řadou certifikátů z Turecka Jakub Král. Podle advokáta Dominika Šolce certifikáty navíc nevydala notifikovaná osoba v souladu s evropskou legislativou a jsou pochybné.

Recea Prague dodala Ministerstvu zdravotnictví dokument s nadpisem Certificate of Conformity, ale s evropským certifikátem o shodě to nemá nic společného. „Dokonce je to napsáno přímo v dokumentu, že CE certifikát to bude teprve ve chvíli, kdy dotyčný vypracuje technickou dokumentaci a úspěšně dokončí posouzení shody,“ kroutí nechápavě Král hlavou, proč tento dokument vůbec dával dodavatel výrobku resortu k dispozici.

Co se společnosti Royal Invesco týče, dodaný dvojlist Královi víc než certifikát připomíná leták. Podobně se k tomu staví i advokát Šolc. „Jedná se spíš o jakousi cenovou nabídku ze strany vietnamského dodavatele,“ usmívá se.

Firma Batist dodala Ministerstvu zdravotnictví přes řadu prostředníků dvojkové respirátory a spolu s nimi v čínštině psaný dokument. „Certifikát vydala čínská společnost, nikoliv oprávněná notifikovaná osoba,“ má opět výhrady Šolc.

To samé i čínská společnost Tangshan Biological Technology, která Vojtěchovu resortu dodala 100 tisíc kusů rychlotestů. I ona dodala dokumenty pouze v čínštině, které neobsahují certifikáty od evropských notifikovaných úřadů.

Seznam Zprávy nechaly posoudit také dokumentaci, kterou dodalo Hamáčkovo Ministerstvo vnitra k dodávce 750 tisíc medicínských respirátorů od čínské společnosti Liyi Trade.

Ani v nich Jakub Král nenašel kýžený CE certifikát o shodě. „V celé té složce není jediný důkaz o tom, že by ten výrobek byl na trhu legálně,“ uvedl.

Co není, ale může být.

Evropská komise připustila v souvislosti s pandemií covid-19 výjimku a firmy, které dovezly na evropský trh necertifikované výrobky, mají šanci si je do určité doby tzv. „docertifikovat“. Tedy požádat Českou obchodní inspekci o udělení výjimky a zahájit sérii zkoušek u notifikované laboratoře.

Vojtěchův resort na své dodavatele tlačí, aby tak učinili. „Dovozce musí prokázat, že je u daného výrobku posouzena shoda, nebo si požádá o výjimku orgán dozoru, tedy ČOI,“ vysvětluje, co musí jejich dodavatelé udělat, mluvčí rezortu Gabriela Štěpanyová.

Podle mluvčího ČOI Jiřího Fröhlicha inspekce dosud povolila řízení pouze sedmi subjektům. Ani jedna ze zmíněných firem mezi nimi není.

Ministerstvo vnitra postupuje jinak. „Všichni zahraniční výrobci respirátorů procházeli testem notifikovaného pracoviště a požádali o zahájení notifikačního řízení u notifikačního orgánu VÚBP.“ Podle náměstka Ministerstva vnitra Vilibalda Knoba prý ani resort vnitra nemusel žádat ČOI o výjimku. „Ministerstvo neprovádí obchodní činnost, ale zabezpečovalo nouzové dodávky ochranných prostředků pro bezpečnost zaměstnanců.“

Reklama

Související témata:

Doporučované