Hlavní obsah

Nakupovali ivermektin přímo na Babišův pokyn. „Není to svatý grál,“ varují teď

Foto: ČTK

V brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny podali ivermektin sedmdesátce pacientů s covidem.

Reklama

Brněnská nemocnice, která v Bulharsku na pokyn premiéra Andreje Babiše nakoupila ivermektin, teď sama varuje přes neuváženým užitím léku. Chystá klinickou studii, která ukáže, zda lék proti covidu skutečně zabírá.

Článek

Žádají lék pro své příbuzné těžce zasažené covidem, jiní chtějí prášek získat pro své smyšlené koně. Ivermektin, který údajně pomáhá při léčbě koronaviru, vyvolal smršť reakcí. A také přestřelku v lékařských kruzích.

Brněnská nemocnice, která přímo na popud premiéra Andreje Babiše (ANO), nakoupila z Bulharska 10 tisíc balení antiparazitika, nyní žádá pragmatičtější přístup. Fakultní nemocnice u svaté Anny zároveň varuje před neuváženým užíváním léku. „Určitě nemyslím, že by někdo měl vyžadovat ivermektin a tvrdit, že je to svatý grál, který změní léčbu covidu,“ řekl ve středu primář I. kardioangiologické kliniky Michal Rezek. Právě on jako první v Česku svým pacientům lék na podzim podal.

Před lékem varoval i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), sám by si jej prý nevzal. Přednosta ARO kliniky z pražské Všeobecné fakultní nemocnice Jan Bláha zase označil léčbu covidu ivermektinem za velký omyl. „Premiér ve svůj prospěch přivádí národ k falešnému očekávání,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Léčbu označil za dojmologii, to ale brněnský primář Rezek odmítá. „Jestli je to totální omyl? Nemyslím si, ale vyřeší to až klinická studie.“ Nemocnice ji chystá.

Nemocnice antivirotikem léčila třicítku pacientů, po březnové dodávce z Bulharska medikament dostalo dalších třicet až čtyřicet lidí, kteří se v nemocnici léčili s covidem. „Je velmi předčasné hodnotit a dělat závěr o účinnosti léku. Netvrdím, že se v následných studiích nemůže ukázat, že přínos léku je buď malý, nebo žádný. Nyní máme překvapivě pozitivní výsledky. Navíc ho používáme v situaci, kdy jsme na tom v nemocnicích velmi špatně,“ zdůraznil Rezek. Podle něj se lék jeví nadějně i při včasném ambulantním podání.

O lék projevilo zájem 83 nemocnic, brněnský špitál už předal asi polovinu z deseti tisíc balení. Někde již lék použili, jinde to důrazně odmítají. „Bojíme se situace, že nekontrolované podávání by ve skutečnosti vedlo k poškození značného počtu lidí,“ varoval Bláha z pražské nemocnice.

Vedení svaté Anny lituje, že léčba vyvolala přestřelku odborníků i politiků. Třeba poslanec Lubomír Volný (SPD) šířil dezinformace, že se chystá diskreditace léčiva a s tím související vraždy pacientů. „Je nešťastné, že se toho chytla politická reprezentace, včetně poslance Volného a dostala diskuzi do jiné podoby. Považuji za velmi nešťastné, že se z toho stalo takové politikum,“ uvedl ředitel svaté Anny Vlastimil Vajdák.

Ředitel potvrdil, že se o nákup léku v Bulharsku výrazně zasadil premiér Babiš. Špitál využil kontakty primáře Rezka, který dříve v jihovýchodní Evropě působil. „Objevila se šance na nákup léku, který nebyl příliš dostupný. Řešilo se, jak to udělat. Kdybychom věc řešili standardní cestou, potrvá několik týdnů. Pan premiér pak dal pokyn, abychom koupili, tak jsme to udělali. Ale je jasné, že šlo o mimořádnou akci a nic takového nechceme dál opakovat,“ doplnil ředitel. Ujistil, že případné další dodávky půjdou přes řádného distributora.

Rezek přiznal, že je pod velkým tlakem. „Pracuje se špatně. Neustále řeším telefonáty, maily, medicínskou práci mi to zkrátilo na polovinu. Je to stres. Nejsem zvyklý komunikovat s premiérem a dalšími lidmi, k čemuž jsem teď došel. Snad se vše vrátí do medicínské úrovně,“ řekl.

S Babišem například dříve konzultoval, jaký počet balení léku je reálné z Bulharska přivézt. Nedokáže říct, jestli desetitisícová dávka neozkoušeného léku není přemrštěná. „To nevím. Když bude lék schválený pro ambulantní podání, tak zmizí velmi rychle. Pokud zůstane jen pro nemocnice, tak je možné, že nám tu nějaký zůstane,“ řekl. Podle něj celá akce souvisí s tím, že byl lék povolen na Slovensku.

Primář už na podzim dávkoval antiparazitikum jako podpůrnou léčbu třicítce covidových pacientů. Podle něj klesla úmrtnost pacientů, přesto si uvědomuje, že za sebou lék nemá velké klinické studie. „Ale má za sebou evidenci, že by fungovat měl. Opakovaně se zmiňuje, že je to lék bezpečný a má minimum nežádoucích účinků,“ řekl Rezek. Odmítl také, že by mohl poškodit játra či ledviny, jak upozornil ministr Blatný.

I kvůli tomu nemocnice chystá vlastní studii, do níž chce zapojit další zdravotnická zařízení. Nyní vzniká její design a musí projít náležitým úředním procesem. „Věříme, že prokáže, že určitý pozitivní efekt léku je. Nikdo neříká, že je to zázrak, který by nás měl spasit. Ale lidé umírají. Lékař často stojí před otázkou, co jim vůbec dát, aby pomohl, tak se vezme lék, na nějž jsou dobré ohlasy,“ postavil se ředitel Vajdák za kolegy.

Proti léku vystoupily v prohlášení Společnosti infekčního lékařství (SIL), České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) nebo České společnosti intenzivní medicíny (ČSIM). Varoval před ním i šéf České lékařské komory Milan Kubek. „Ivermektin v indikaci u pacientů s covidem-19 představuje experimentální léčbu, jejíž účinnost, pokud vím, nebyla prokázána žádnou relevantní klinickou studií,“ napsal Blatnému.

Brněnští nadřízení Rezka hájí. Prý jedná v nejlepším úmyslu. „Oceňuji, že pan primář chtěl nabídnout pacientům i něco dalšího, co by mohlo pomoci. Je známo za čtyřicet let, že lék pacientům neškodí,“ řekla přednostka I. interní kardioangiologické kliniky Lenka Špinarová.

Podle bývalého přednosty I. interní kardioangiologické kliniky Jiřího Vítovce předcházelo před prvním podáním pacientům studování zpráv a článků o léku z různých publikací. „Neměl nežádoucí účinky, nepoškozuje mozek nebo srdce,“ uvedl Vítovec. Dodal, že některé jiné léky, které se používají i stovky let, mají jen jednu studii.

„Teprve budoucnost posoudí, jestli jsme udělali pozitivní věc, nebo ne. Pokud se ukáže, že lék pomáhá, stálo to za to,“ uzavřel Rezek.

Reklama

Související témata:

Doporučované