Hlavní obsah

Nakupte respirátory, nakázal ministr nemocnicím. Ale už bylo pozdě

Foto: Jakub Poláček / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

„Dal jsem příkaz nemocnicím, ještě před vypuknutím epidemie, v závislosti na situaci v Číně, aby se zásobily na čtyři měsíce dopředu,“ prohlásil ministr v úterý před senátory.

Reklama

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch omlouvá nedostatek ochrany pro zdravotníky tím, že už koncem února nařídil nemocnicím, aby si nakoupily zásoby na čtyři měsíce. Jenže v té době už výrobci ani distributoři kvůli epidemii nestíhali.

Článek

Ve středu 26. února se byl Andrej Babiš (ANO) osobně přesvědčit, jak v jedné firmě ve východních Čechách úspěšně jede výroba roušek a respirátorů.

Při té příležitosti premiér oznámil, že nemocnice dostaly od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) příkaz, ať si nakoupí zásoby ochranných pomůcek na čtyři měsíce dopředu.

Jenže, jak se teď ukazuje, tohle nařízení prostřednictvím ministrova e-mailu přišlo pozdě – na evropském trhu už tehdy respirátory usilovně sháněli všichni. S tím, jak se nákaza koronavirem z Itálie šířila do dalších zemí. A navíc: i za normálních okolností by pro firmy byl problém narychlo české nemocnice zavézt takovou zásobou pomůcek.

Naposledy tento týden ministr Vojtěch - právě s odkazem na své nařízení nemocnicím – částečně omlouval fakt, že lékaři a sestry stále nemají dostatečnou ochranu.

„Dal jsem příkaz nemocnicím, ještě před vypuknutím epidemie, v závislosti na situaci v Číně, aby se zásobily na čtyři měsíce dopředu,“ prohlásil ministr v úterý před senátory.

Seznam Zprávy ale získaly například dopis, který začátkem března, tedy pár dnů po ministerském pokynu k předzásobení, rozesílala nemocnicím spolčenost Promedica Group. Je to jeden z největších distributorů pro zdravotnictví v Česku.

„Je potřeba konstatovat, že pokyny Ministerstva zdravotnictví či krajů na okamžité naskladnění čtyřměsíčních zásob situaci jen zhoršily. Každý, kdo trochu něco tuší o logistických a výrobních procesech, by musel vědět, že takové pokyny jsou už nyní zcela marné. Výroba nenaběhne nějakým pokynem ze dne na den,“ napsal 3. března nemocnicím Pavel Hanuš, generální ředitel firmy Promedica Group.

Hanuš nemocnice ujistil, že jeho firma udělá maximum. Ale že je potřeba „zachovat si realistický pohled na věc“.

Přeloženo: že se ani zdaleka nepodaří sehnat vše, co by nemocnice podle ministra měly mít.

Nemocnice chtěly, zboží nebylo

Ostatně hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) už dříve upozornil, že pokyn k pořízení zásob respirátorů a roušek byl problematický. „Pokyn, který přichází z vlády, není jednoduché splnit. Na trhu respirátory a roušky nejsou,“ řekl.

Seznam Zprávy také oslovily několik velkých nemocnic, jejich vedení se většinou nechtěla napřímo vyjádřit, jestli bylo možné příkaz ministra Vojtěcha splnit. Většinou totiž tyto nemocnice spadají přímo pod ministerstvo. Některé ale potvrdily, že v době vyhlášení příkazu už nebyla šance respirátory a další pomůcky získat.

Některé nemocnice se omezily pouze na sdělení, že začaly hned po ministrově úkolu oslovovat distributory. Vyhnuly se však přímé odpovědi na otázku, jestli nakonec čtyřměsíční zásoby úspěšně nakoupily.

„Po obdržení pokynu jsme ještě v ten den začali objednávat adekvátní množství zdravotnických pomůcek u našich dodavatelů, abychom si udělali dostatečnou čtyřměsíční zásobu,“ uvedl například mluvčí Thomayerovy nemocnice v Praze Petr Sulek.

Roithová: Nakoupili jsme - a přišla krize

Výhodu měly nemocnice, jejichž management ještě před propuknutí nákazy v Evropě pochopil, že se děje něco nebezpečného. Například jihočeské krajské nemocnice začaly nakupovat už koncem loňského roku.

„A to už Čína přestala dodávat do Evropy, distributoři zvyšovali ceny, vysoká poptávka z Itálie a Německa měla přednost před našimi vysoutěženými smluvními cenami. Vznikla první krizová vlna. Na přelomu února a března někteří naši dodavatelé měli opožděně dodávky a upozornili, že sotva vykryjí obvyklý objem,“ vysvětlila Zuzana Roithová, předsedkyně představenstva krajské akciovky Jihočeské nemocnice.

Vláda později vyhlásila, že zdravotníkům pomůcky zajistí. Nepodařilo se, a přestože premiér ještě minulou sobotu vyzýval novináře, ať mu ukážou doktora bez pomůcek, nakonec se za nedostatek respirátorů a roušek omluvil.

Ministr vnitra Jana Hamáček nakonec s pomocí Hradu zajistil zboží v Číně. V pátek dopoledne přistálo letadlo s nákladem 1,1 milionu respirátorů, další budou následovat v příštích dnech. Celkem stát vynaloží na ochranné pomůcky přes tři miliardy.

Reklama

Doporučované