Hlavní obsah

Nakupujte a my zrušíme cla. Tak vyjednávají světové velmoci

Foto: Shutterstock.com

První fáze dokončena. Spojené státy po dlouhém vyjednávání dohodly s Čínou podmínky jejich obchodní smlouvy.

Reklama

První fáze dokončena. Spojené státy po dlouhém vyjednávání dohodly s Čínou podmínky jejich obchodní smlouvy.

Článek

Spojené státy pozastavily plánované uvalení cla na další čínské zboží za téměř 160 miliard dolarů (3,7 bilionu Kč) ročně. Tyto poplatky měly vejít v platnost už 15. prosince. Podle informací obeznámeného zdroje Washington zároveň sníží již zavedená cla na čínský dovoz, a to až o 50 procent.

Zadarmo to však nebude. Čína se na oplátku zaváže, že příští rok nakoupí více amerických zemědělských produktů, konkrétně v minimální hodnotě 50 miliard dolarů, což je dvojnásobek oproti roku 2017 před začátkem čínsko-amerických obchodních sporů.

Informovala o tom agentura Reuters, která se odkázala na americký zdroj, jenž si nepřeje být jmenován. Cílem nové dohody je zmírnit obchodní válku mezi ekonomickými giganty.

Prezident Donald Trump pak na svém twitterovém účtu napsal: „Sjednali jsme velmi rozsáhlou první fázi dohody s Čínou. Souhlasili s mnoha strukturálními změnami a s rozsáhlými nákupy zemědělských produktů, energie a zpracovatelských výrobků.“ Dodal, že okamžitě zahájí jednání o druhé fázi dohody.

Dopady obchodní války

Ve Spojených státech obchodní válka přinesla nepříjemnosti zemědělcům i výrobcům a vyústila ve vyšší ceny pro spotřebitele. V jiných zemích konflikt také způsobil řadu problémů, byť některé těžily z nárůstu exportu potřebného k zaplnění mezer na trhu. Spory navíc vedly k nestabilitě akciového trhu.

Pomyslná přestřelka mezi velmocemi byla mezinárodně kritizována. Faktem však zůstává, že i přes všeobecný nesouhlas stála většina zemí za americkým prezidentem. Nelibosti se prezident Trump nevyhnul ani doma, kde s ním nesouhlasili někteří podnikatelé a zemědělské organizace. Rovněž mezi politiky USA byly reakce, stejně jako u ostatních obyvatel, rozporuplné. Většina z nich se však rovněž shodla, že na Čínu je třeba vyvíjet tlak.

Dopady na světovou ekonomiku

Výsledkem obchodní války bylo jednoznačné zpomalení globálního hospodářského růstu. Mezinárodní měnový fond ve zprávě, která byla zveřejněna v dubnu, snížil jeho prognózu na rok 2019 z očekávaných 3,6 na 3,3 procenta. Současně upozornil, že obchodní spory mohou dále omezit globální ekonomický růst a pokračovat může i oslabování investic.

Některá média zmiňují, že obchodní konflikt a následné zpomalení světového obchodu nejvíce dopadá na Evropskou unii.

Export z EU se ve třetím čtvrtletí letošního roku snížil proti předchozím třem měsícům o 1,8 procenta, zatímco import klesl o 0,4 procenta. Pokles dovozu a vývozu zaznamenaly všechny velké evropské ekonomiky. „Propad exportu v EU byl mnohem výraznější než pokles o 0,7 procenta, který vykázala celá skupina největších ekonomik světa G20,“ píše Financial Times s odvoláním na Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

„Evropský obchod výrazně ovlivňuje nejistota kolem obchodní války a kolem brexitu,“ upřesnil ekonom Timme Spakman ze společnosti ING.

Reklama

Doporučované