Hlavní obsah

Nákupy léčebného konopí prověří policie, přišlo trestní oznámení

Foto: ČTK

Léčebné konopí a jeho dodávky od firmy Elkoplast Slušovice prověřují úřady. Snímek je ilustrační.

Reklama

Firma Elkoplast Slušovice dostala za potíže v dodávkách konopí od Státního ústavu pro kontrolu léčiv pokutu 300 tisíc korun. Policie prověřuje, zda byla udělena ve výši, kterou stanovila smlouva.

Článek

Orgány činné v trestním řízení budou prověřovat, zda při nákupech konopí pro léčebné účely nebyl poškozen stát.

Vrchní státní zastupitelství v Praze podle informací Seznam Zpráv přijalo v minulých týdnech trestní oznámení, jež se týká vztahů mezi privátním dodavatelem konopí, firmou Elkoplast Slušovice, a odběratelem, kterým je Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

„Jedná se o oznámení směřující na Elkoplast Slušovice. Podání bylo 28. května postoupeno věcně a místně příslušnému Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 10,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv Jaroslav Dolejší, který na pražském vrchním státním zastupitelství vede odbor trestního řízení. A právě v Praze 10 sídlí Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Kdo oznámení podal a čeho konkrétně se trestní oznámení týká, žalobce Dolejší nesdělil. Podle neoficiálních informací jde o podezření, že SÚKL vyměřil firmě Elkoplast za nedodání zboží v potřebné kvalitě nižší pokutu, než s jakou kalkulovala smlouva.

Slušovická firma dostala v roce 2019 od státního ústavu sankci 300 tisíc korun, ačkoliv někdejší smlouva se SÚKL z roku 2015, která není uložena v registru smluv, počítala podle oznamovatele pro tyto situace s pokutou ve výši jednoho milionu korun.

Teoreticky by tak státu mohla vzniknout škoda 700 tisíc korun.

Postupovali jsme podle smlouvy

Ředitelka SÚKL Irena Storová na dotaz Seznam Zpráv potvrdila, že firmě Elkoplast byla skutečně ústavem vyměřena pokuta ve výši 300 tisíc, kterou následně dodavatel konopí zaplatil. Ředitelka je přesvědčena, že sankce byla předepsána ve správné výši. Hovoří totiž i o tom, že sankce byly ve smlouvě s Elkoplastem odstupňovány, přičemž maximem byl milion.

„Možná by to teoreticky mohlo dělat milion korun, ale oni (Elkoplast) neporušili všechno. Pokud si dobře vzpomínám, za porušení každého jednotlivého ustanovení byla pokuta 100 tisíc korun, přičemž oni porušili jen tři, takže to v součtu dělalo 300 tisíc,“ uvedla v rozhovoru Storová.

Později prostřednictvím mluvčí SÚKL Kláry Brunclíkové ředitelka upřesnila, že pokuta 3 × 100 tisíc korun byla uplatněna za trojí porušení smluvního termínu pro dodání konopí a bylo to prý přesně v souladu s někdejším smluvním ujednáním.

Ředitelka Storová také sdělila, že k podanému trestnímu oznámení nemá žádné informace. Uvedla, že v této věci ji dosud nikdo nekontaktoval.

Seznam Zprávy žádaly o stanovisko i vedení rodinné firmy Elkoplast Slušovice, jejímž majitelem je podnikatel Ladislav Krajča. „Problematiku konopí řeší můj otec, aktuálně je nemocen,“ reagoval majitelův syn Tomáš Krajča.

Je třeba brát v potaz, že oni byli úplně první, kteří tu cestičku prošlapávali.
Irena Storová, ředitelka SÚKL

Ředitelka SÚKL Irena Storová pro Seznam Zprávy rovněž podotkla, že s firmou Elkoplast Slušovice jako dodavatelem léčebného konopí měl ústav problémy jen na samém začátku, dnes už prý plní dodávky zcela bez problémů.

„Je třeba brát v potaz, že oni byli úplně první, kteří tu cestičku prošlapávali. Nebylo to jednoduché, protože na léčebné konopí jsou velmi přísné požadavky. Pokud vím, tak všechny pozdější dodávky už proběhly naprosto hladce. A hladce probíhají až do dnešních dnů,“ uvedla ředitelka pro Seznam Zprávy.

Jen jedna ze čtyř dodávek

Trestní oznámení se podle informací Seznam Zpráv týká první státní zakázky, kterou začal Elkoplast plnit v roce 2016. Celkově měla firma podle tehdejší smlouvy dodat pro SÚKL 40 kilogramů konopí rozdělených na čtyři dílčí dodávky. Nakonec ale SÚKL vykoupil jen první část – 11,2 kg – a to ještě po udělení ministerské výjimky. U zbylých tří dodávek totiž firma podle dobových informací nebyla schopna požadovaným certifikátem řádně doložit kvalitu konopí.

Na začátku října 2016 SÚKL oznámil, že smlouva s pěstitelem léčebného konopí vypršela, přičemž firma Elkoplast objednané množství konopí nedodala.

SÚKL následně vypsal úplně nové zadávací řízení, ale do toho se nikdo nepřihlásil. Soutěž o dvorního dodavatele konopí se potom musela opakovat, přičemž zakázku v roce 2017 opět získal předtím kritizovaný Elkoplast.

O legální prodej konopí pro lékařské účely už mnoho let předtím usilovala řada chronicky nemocných lidí, kteří si s pomocí marihuany ulevovali od bolesti a svalových křečí.

Dnes může být legálně pěstované konopí předepisováno a prodáváno vybraným pacientům jako podpůrná či doplňková léčba ke zmírnění symptomů doprovázejících závažná onemocnění. Předepisovat jej může jen úzký okruh lékařů.

Reklama

Související témata:

Doporučované