Hlavní obsah

Nákupy roušek a respirátorů prověřuje i Ministerstvo financí

Foto: FranciscoMarques, Shutterstock.com

Nákupy ochranných pomůcek řeší Nejvyšší kontrolní úřad i ministerstvo financí.

Reklama

aktualizováno •

Nákupy v čase vyhlášeného nouzového stavu prověřuje také policie, zkraje tohoto týdne zasahovala u několika firem, od nichž pomůcky nakoupilo Ministerstvo zdravotnictví.

Článek

Nejvyšší kontrolní úřad a Ministerstvo financí si vyžádaly od Ministerstva vnitra a Ministerstva zdravotnictví veškeré dokumenty k nákupům ochranných pomůcek v týdnech jarní koronavirové epidemie.

„Zatím u nás na Ministerstvu vnitra probíhá kontrola Nejvyšího kontrolního úřadu a rovněž Ministerstva financí, veškeré dokumenty jsme už úřadům poskytli,“ napsal Seznam Zprávám Vilibald Knob, ekonomický náměstek Ministerstva vnitra.

Dokumenty pro NKÚ odevzdalo také Ministerstvo zdravotnictví - jak uvedl ve čtvrtek ministr Adam Vojtěch.

„NKÚ zahájilo na ministerstvu kontrolu týkající se nákupů ochranných pomůcek v nouzovém stavu 1. 6. Kontrola v současné době probíhá a Ministerstvo zdravotnictví poskytuje úřadu maximální součinnost,“ napsala Seznam Zprávám Gabriela Štěpanyová, mluvčí ministerstva.

Nákupy v čase vyhlášeného nouzového stavu prověřuje také policie, zkraje tohoto týdne zasahovala u několika firem, od nichž pomůcky nakoupilo Ministerstvo zdravotnictví. Tam si policie přišla pro dokumenty.

Nejvyšší kontrolní úřad by chtěl mít šetření hotové na podzim, v jaké fázi je nyní, však jeho mluvčí nechtěla komentovat. „Předpokládáme, že kontrola skončí v listopadu letošního roku. Blíže ale průběh kontroly nemůžeme do jejího ukončení a zveřejnění komentovat,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí NKÚ Jana Gabrielová.

Proč by se měl Nejvyšší kontrolní úřad nákupem pomůcek zabývat, uvedl už na konci května prezident úřadu Miloslav Kala. „Jednotlivé nákupy se cenově výrazně lišily. To pro nás byl signál, abychom začali kontrolu připravovat,“ řekl. „Ještě dříve ale předložíme kontrolovaným institucím protokoly, aby se k nim mohli vyjádřit. Výsledek bude určitě zajímavý,“ doplnil.

Podle informací Seznam Zpráv se nákupy šetří i Finanční analytický úřad. Ten však nechtel nic blíže komentovat. „Finanční analytický úřad se z důvodu zákonné povinnosti mlčenlivosti žádným způsobem nevyjadřuje k dotazům, zda provádí či neprovádí šetření v konkrétních případech,“ napsal Seznam Zprávám šéf úřadu Libor Kazda. Úřad spadá pod Ministerstvo financí a jeho agendu tvoří hlavně vyšetřování podezřelých obchodů a transakcí.

Seznam Zprávy už v minulých týdnech o zájmu policie o dodávky ochranných pomůcek referovaly. Případ některých společností, které Vojtěchovu resortu pomůcky dodávaly, v půlce června převzali žalobci z pražského vrchního státního zastupitelství.

„Můžu potvrdit, že jsme obdrželi několik trestních oznámení v souvislosti s nákupy zdravotnických pomůcek během nouzového stavu,“ řekla tehdy pro Seznam Zprávy pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová.

Reklama

Doporučované