Hlavní obsah

Nálepku ženský film odmítám, říká Alice Nellis o snímku, který otevírá filmové večery Televize Seznam

Výzva s Alicí Nellis: O filmu Tajnosti, absurdnostech české politiky i poválečném odsunu Němců z Československa.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Natočila osm celovečerních filmů. Tajnosti, které si vysloužily příznivé kritiky a získaly Českého lva za nejlepší film roku, budou snímkem, jenž tento týden otevře nový projekt TV Seznam: Filmové pátky. Na silné příběhy se můžete těšit vždy od 21 hodin.

Článek

Příběh o čtyřicátnících, kteří jsou dobře situovaní, vychovávají bezproblémovou teenagerku, ale jsou „okoralí” manželstvím, Alice Nellis natočila v pětatřiceti, když měla čerstvě adoptovanou půlroční dceru.

„Ráda se dívám do budoucnosti, co se může stát. Manželství není jednoduché, vstupujeme do něj mladí, nezkušení. Film je o bodu, kde se partneři ocitnou, když jim vyjdou všechny plány a už neskládají naděje, co bude. Musejí to hledat v přítomnosti, ne ve snech jako v mládí,” vysvětluje režisérka.

Alice se směje, že film dostal nálepku „ženský”. „Většina štábu byli muži, ti s pochopením Tajností problém neměli. I mně přijde normální, když chodím na film, kde hrají hlavní role muži, baví mě to.“

Poslední film Sedmero krkavců natočila před třemi lety. Od té doby se věnuje hlavně scenáristice. Napsala scénář k filmu Zátopek, který příští rok bude točit David Ondříček, a pracuje na adaptaci knížky Kateřiny Tučkové Vyhnání Gerty Schnirch. Téma tragédií při odsunu Němců po druhé světové válce je pro ni o to složitější, že její dědeček byl umučený v Terezíně.

Ve Výzvě říká, že ji témata ze současné politiky nelákají. Přestože svůj celovečerní debut Ene bene v roce 1999 umístila především do volební místnosti.

„Tenkrát to bylo silné téma, měli jsme společného nepřítele, bojovali jsme, abychom mohli svobodně volit, během prvních voleb jsme prožívali euforii, pak se to přepnulo ve zvláštní laxnost – člověk zleniví a považuje svobodu za samozřejmost.”

Jaký to byl zážitek, když sama seděla ve volební komisi? Proč byla zpěvačka Iva Bittová první volbou pro hlavní roli v Tajnostech? A za co je vděčná producentovi a režisérovi Janu Svěrákovi?

Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované