Hlavní obsah

Nálet na Moravu. Jak kampaň štěpí Babišovu vládu a ČSSD je o krok pozadu

„Zařídím to.“ Jasné poselství premiéra Andreje Babiše v regionech. Kampaň před krajskými volbami se rozjela naplno.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel

 

Reklama

Babišovi ministři se při návštěvě jižní Moravy rozdělili na dva stranické tábory.

Článek

Jedna vláda, jeden kraj, dva oddělené týmy.

Babišův kabinet v těchto dnech úřaduje v Brně. Výstup zní jasně: Makáme. Zařídíme to. Splníme to, co „neschopní“ dřív jen slibovali.

V přehlídce pomáhajících ministrů ale něco nehraje. Zatímco ve středu se v Brně prezentují výhradně šéfové resortů zvolení za hnutí ANO, o den později je střídá čtveřice oranžových ministrů z ČSSD.

Oficiální vysvětlení? „No, vidíte to. Já ani nevím, že sociální demokraté přijedou. Ale je přece Regiontour. My to tam všichni milujeme, cestovatelské veletrhy patří k místům setkání. Nic za tím nehledejte, nejsme oddělené skupiny,“ směje se ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

Prozaičtější důvod? Po roce 2019 bez hlasovacího šlágru je třeba naplno rozjet kampaň do krajských voleb. „Sociálním demokratům nikdo neřekl, že tady den před nimi bude Babiš, a oddělený program může vypadat podivně. On si jede svůj program se svými lidmi. ČSSD je svébytná strana s vlastním programem, nejen Babišovi ministři,“ zní ze zdroje blízkého vládě.

Potvrzuje to politolog Masarykovy univerzity Miloš Gregor. „Je docela běžné, že politici jezdí do regionů, ale zvláště u reprezentantů ANO to nyní vídáme v nebývalé míře. Chtějí ukázat blízkost voličům,“ potvrzuje.

Už od dob Zemanova autobusu „Zemáku“ platí, že úspěšná kampaň rovná se být co nejblíž lidem.

Babišův středeční program je nabitý. Je sedm ráno, když začíná oficiální program ve Fakultní nemocnici Brno. Premiérovo luxusní BMW s majáky parkuje půl hodiny předem. „Přijel jsem po D1 s předstihem,“ chlubí se Babiš.

Má naplánované čtyři tiskovky. Mezitím diskuze s lékaři, starosty, soudci. Program vybočuje maximálně o několik minut. „Premiér si pečlivě zapisuje poznámky. Chce znát projekty, jaké jsou na ně třeba investice, problémy,“ říká vládní mluvčí Jana Adamcová.

Babišův úděl vystihuje krátká příhoda s brněnskou porodnicí. Nové zařízení politici dvacet let jen slibují. „Nějaký bývalý přednosta (uznávaný porodník Pavel Ventruba – pozn. red.) si z nás dělal legraci, že takových ministrů už se tady vystřídalo. Takže si zapište: My tu porodnici za 2 miliardy zařídíme. Schválíme ji na vládě a v únoru projekt zaregistruje Ministerstvo zdravotnictví,“ hlásí Babiš důrazně.

Tak to jde celý den. Univerzitní kino: „Stavební zákon bude, vidím to optimisticky.“ Nejvyšší správní soud: „Zkrátíme řízení. Soudy musejí reagovat rychleji.“ Věžák v Šumavské: „Ministerstvo dopravy má nevídané investice, dálnice stavíme.“

Nudné přecházení z místa na místo často zlehčuje. „Na českém soudě jsem snad poprvé v životě,“ utrousí.

Ředitelé, starostové, mluvčí působí jako podavači tenisových míčků. Oni dodávají fakta, premiér je účinně „servíruje“ novinářům. Předhazuje čísla, líčí dluhy a do pléna hází všemožné cifry. Koho zajímá, že kolikrát vůbec nesedí.

Když je třeba, pro ostré slovo nejde daleko. „Je skandální, jak se u svaté Anny plýtvalo miliardami za nepotřebné budovy,“ hřímá premiér. Oba ředitelé brněnských fakultních nemocnic po jeho levici, shodou okolností ve funkcích jen pár týdnů, nesměle pokukují. „Projekty v olomoucké fakultní nemocnici jsou rozhodně připravenější,“ kárá Babiš. Olomoucký kraj prověřil před týdnem.

Na počínání týmu pečlivě dohlíží jiná neviditelná družina. „Už to řeším s Márou Prchalem,“ ozývá se od stolu s ministerskými úředníky, když diskutují o stavebním zákoně.

Důležitá vyjádření okamžitě letí do virtuálního prostoru, který čím dál víc rýsuje politickou skutečnost. Andreje Babiše na Twitteru sleduje 380 tisíc lidí.

Jen ve středu na jeho profilu najdou přes dvacet nových tweetů. Kromě konkrétních informací třeba rýpnutí. „Vše je zbytečně velké. Dlouhé chodby, velké haly, které jsou náročné na vytápění. Neuvěřitelný šlendrián. Klasické dědictví Marka Šnajdra,“ píší premiérovi síťoví kouzelníci o svaté Anně.

Podle Gregora jsou rozdíly na sítích znát. „Zatímco hnutí ANO prezentuje líbivé fotky a dostává časté odezvy od fanoušků, ČSSD se to pokouší napodobit. Ne vždy se to ale daří, rozdíl ve zkušenostech a nejspíš i v rozpočtu je znát,” vysvětluje.

Babišův tým nonstop brouzdá weby, a tak premiér na odpolední tiskovce zpucuje podřízené kvůli aktuální kauze e-shopu na dálniční známky za 400 milionů korun. Ministr dopravy Vladimír Kremlík přesto situaci mediálně „vyčistí“. „Nový systém státu ušetří 120 milionů korun ročně,“ říká.

Premiér je rychle vyřízený s konkrétními dotazy ve stylu: „Pane premiére, jste nazlobený, že od vaší poslední návštěvy se dálnice na Vídeň skoro nepohnula?“ Práce stojí čtvrt století.

„Já jsem hlavně nazlobený, že vláda v roce 1990 jela do Bratislavy a ne do Vídně. Nejspíš by to všechno vypadalo jinak. Pavučinu dálnic tehdy kreslili bez koncepce,“ odvětí. O tom, že hnutí ANO řídí Ministerstvo dopravy už šest let, slovo nepadne.

O den později jsou oranžové kulisy o poznání chudší.

Ministryně sociálních věcí Jana Maláčová má v programu návštěvu seniorů nebo dětských skupin. Bez zájmu novinářů naslouchá problémům v domovech. Stejná práce, menší humbuk.

Šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček debatuje s hasiči, klubko novinářů naláká jen na předávku 53 nových policejních vozů. Stejně jako ministři ANO chce být sociální demokracie lidem nablízku. „Cíl je jasný, poznat situaci v terénu. Jezdím pravidelně,“ vypráví ministr už předtím na břehu Brněnské přehrady.

Proč se podle něj kabinet ve dvou dnech roztříštil na dvě politické barvy? „Nedávalo by smysl dělat nějaký ministerský nálet, aby všichni byli na jednom místě. My jsme náš program stavěli okolo předání aut. Že tady byl o den dříve pan premiér, je víceméně náhoda,“ vysvětluje.

Podle Gregora to svědčí o rozpoložení ve vládní koalici. „Obě strany cítí, že potřebují více prezentovat samy sebe než vládu samotnou.”

Ostatně ministryně Maláčová to pociťuje na návštěvě blanenského domova pro seniory, když jí jeden klient Josef Mikulášek se slzami v očích děkuje. „Vídáte se s panem Babišem, tak mu za nás moc poděkujte. Rukodáním mně před volbami slíbil vyšší důchod. Splnil to,“ třese ministryni rukou.

„Ale to jsem zařídila já,“ opáčí zaskočeně Maláčová. „No, tak tedy děkuji i vám,“ dodává klient domova.

Nabízí se obměna caesarovského citátu. „Přišel, viděl, zařídil!” Tak nějak si Andrej Babiš a jeho družina drží voliče.

Reklama

Doporučované