Hlavní obsah

Nálet na Tripolis uzavřel jediné fungující letiště v okolí

Nálet uzavřel jediné fungující mezinárodní letiště v Tripolisu.Video: AP

 

Reklama

Nejméně 25 mrtvých a 80 zraněných si od neděle vyžádaly boje na jihu Tripolisu. S odvoláním na libyjské ministerstvo zdravotnictví o tom v pondělí informovala agentura Reuters. Jediné fungující letiště v Tripolisu bylo po pondělním náletu uzavřeno.

Článek

Oddíly samozvané Libyjské národní armády (LNA), která je spřízněna s odpadlickou vládou na východě země a které velí polní maršál Chalífa Haftar, dorazily podle tiskových agentur v neděli na předměstí libyjské metropole a střetly se s jednotkami mezinárodně uznávané vlády. Počet mrtvých stoupl na 25, minimálně 80 lidí je zraněno, někteří jsou stále uvěznění v bojových zónách.

Haftar minulý týden nařídil své armádě pochod na Tripolis. Tamní vláda reagovala vyhlášením bojové pohotovosti všech bezpečnostních sil. V neděli Haftar oznámil, že jeho armáda podnikla svůj první nálet na předměstí libyjské metropole.

Reuters v pondělí s odvoláním na místní představitele napsal, že jediné mezinárodní letiště v Tripolisu muselo být kvůli náletu uzavřeno a cestující terminál opustili. Nejbližší fungující letiště operující mezinárodní lety se teď nachází 200 kilometrů od Tripolisu ve městě Misrata. OSN podle agentury AFP útok na letiště odsoudila a obvinila z něj Haftarovy síly.

Foto: AP

Následky bombového útoku na letiště v Tripolisu.

Z Tripolisu podle OSN od 4. dubna před boji uprchlo 2800 civilistů a dá se čekat, že budou utíkat další.

Podpůrná mise OSN (UNSMIL) v neděli vyzvala, aby bylo na předměstí Tripolisu vyhlášeno krátkodobé příměří umožňující evakuaci civilistů a zraněných. Mluvčí mise v pondělí agentuře AFP sdělil, že příměří zatím není a libyjští záchranáři se do oblasti bojů nemohou dostat. Šéfka diplomacie Evropské unie Mogheriniová se vyslovila pro vyhlášení humanitárního příměří a pro obnovu politických jednání.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov vyzval bojující strany ke zdrženlivosti a k tomu, aby se vyvarovaly krveprolití. „Rusko využívá všechny dostupné možnosti a vyzývá všechny strany, aby se vyhnuly všemu, co by vedlo ke krveprolití a zabíjení civilistů,“ řekl Peskov. Moskva už v pátek ujistila, že Haftara žádným způsobem nepodporuje. V roce 2017 ho v Moskvě přijal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

České Ministerstvo zahraničí v pondělí na Twitteru uvedlo, že je zprávami o situaci v Libyi znepokojeno. „Vyzýváme všechny strany k obnovení tolik potřebného dialogu, zamezení násilí a vyvinutí maximální snahy o uklidnění situace,“ apeluje Černínský palác.

Agentura Reuters s odvoláním na francouzský diplomatický zdroj napsala, že Francie, která má tradičně blízké vazby s Libyí i Haftarem, nebyla o Haftarově pochodu na Tripolis předem informována. „Libye nyní musí bezprostředně ochránit civilisty, ukončit boje a posadit všechny aktéry k jednacímu stolu,” sdělil tento zdroj.

Blízké vztahy mezi Francií a Haftarem byly navázány za bývalé francouzské socialistické vlády, zejména díky tehdejšímu prezidentovi Hollandovi a ministrovi obrany Le Drianovi. Když byl později Le Drian jmenován ministrem zahraničí v Macronově vládě, Paříž společně s Egyptem a Spojenými arabskými emiráty zvýšila podporu Haftarovi. Emiráty Haftara vidí jako bojovníka proti Islámskému státu a Haftarovi se z jejich strany dostala podle reportů OSN i pomoc v podobě zásobování zbraněmi.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo uvedl, že Spojené státy jsou „hluboce znepokojeny“ nejnovějšími událostmi v Libyi, a zároveň vyzval k okamžitému ukončení bojů. „Dali jsme jasně najevo, že jsme proti vojenské ofenzivě Chalífy Haftara a vyzýváme k okamžitému ukončení těchto vojenských operací namířených na libyjské hlavní město,“ uvedl. Doplnil, že libyjští vůdci by měli své spory řešit u jednacího stolu za účasti zvláštního zmocněnce OSN pro Libyi Ghassana Salamého.

Rusko v neděli v Radě bezpečnosti zablokovalo přijetí deklarace, jež měla Haftara vyzvat k zastavení postupu na Tripolis. Ruská delegace chtěla, aby dokument požadoval zastavení bojů od všech účastníků, nejenom LNA.

Libye se od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu. O vládu kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Ten na východě, který má podporu LNA, neuznává vládu v Tripolisu, za níž ale stojí OSN. Oba kabinety mají vlastní parlament, centrální banku a ropnou společnost. Haftar sám sebe označuje jako nepřítele extremismu, ale jeho oponenti ho vidí jako Kaddáfího pokračovatele.

Reklama

Doporučované