Hlavní obsah

„Naletěla jsem na podvod s Kellnerem.“ Případ má na stole policie

Lživá reklama na Facebooku. Zdroj: https://investplus.cz/

Reklama

Doklady, hlavně nám pošlete doklady, žádají po obětech podvodníci, kteří zneužili tvář nejbohatšího Čecha.

Článek

Luxus a rychlé zbohatnutí podle receptu nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Nabídka, které se těžko odolává. „Minulý pátek na mě vyskočila na Facebooku reklama, která uživatele lákala na rychlé peníze a luxus. Zaregistrovala jsem se a poslala jsem vstupní poplatek, který činil 250 dolarů,“ popsala Seznam Zprávám příběh, jak snadno přijít v přepočtu minimálně o šest tisíc korun, jedna žena, která obří, leč podvodné kampani naletěla. Redakce její identitu zná, ale na přání ji nezveřejňuje.

„Poplatek jsem zaplatila a společnost po mně dále chtěla, abych jim zaslala kopii svých dokladů. Ihned po zaplacení mi volalo londýnské číslo a ve sluchátku jsem slyšela milý ženský hlas. Paní mi vyprávěla, jak to celé funguje, a tvrdila, že je nutné zaslat dokumenty, abych dokončila svou registraci,“ popisuje oběť podvodů průběh.

Až pak si uvědomila, že se stala obětí sofistikovaného podvodu. A podvodníci přitom zneužili fotografie Petra Kellnera z výročních zpráv jeho skupiny PPF. Přitom v klamavých inzerátech tvrdí, že zkušený finančník v rozhovoru pro Českou televizi prozradil tajemství pohádkového zbohatnutí a snadný recept, jak jeho úspěch zopakovat. Dokládají to montážemi s tvářemi ČT, ať už Norou Fridrichovou nebo Danielem Takáčem. Přitom je známo, že Kellner rozhovory poskytuje velmi sporadicky, a už vůbec ne na kameru.

Firma již před praktikami varovala. A kauzou se už zabývá i policie. Pirátský poslanec Petr Třešňák totiž na podvodné praktiky společnosti Bitcoin Pro podal trestní oznámení. A k němu se již přidaly minimálně dvě oběti podvodníků. „Ozvaly se nám dvě osoby, které nám sdělily, že firmě poslaly peníze. Firma po nich chtěla zaslat dokumentaci dokladů a poté jim neustále volala zahraniční čísla,“ řekl Seznamu analytik Janusz Konieczny, který s Piráty spolupracuje.

Mimo jiné i žena, s níž Seznam Zprávy mluvily.

„Jakmile jsem peníze odeslala, došlo mi, že jsem udělala chybu, a na internetu jsem zjistila, že se jedná o podvodníky. Ihned jsem kontaktovala svou banku a poprosila o reklamaci. Peníze ale už odešly na účet – a k mému překvapení na ruský bankovní účet. Společnost mě pak neustále naháněla, abych poslala kopie platební karty z obou stran, občanský průkaz nebo kopii pasu, a dokonce po mně chtěli účet za elektřinu,“ vysvětluje praktiky podvodníků jedna z obětí.

„Od tohoto pondělí mi pak denně volalo několik čísel. Všechna čísla jsem si zablokovala, protože mi volali od devíti ráno do půl desáté večer, celý týden jsem zažívala stalking,“ vysvětluje oběť.

Kromě jména nejbohatšího Čecha zneužívá nově společnost Bitcoin Pro také identitu finančníka Daniela Křetínského, bývalého fotbalisty Pavla Nedvěda (fotografie reklam zálohoval a upravil server Investplus) nebo topmodelky Petry Němcové. Dříve se objevily i reklamy s Petrem Čechem nebo Zdeňkem Bakalou.

I když na podvod upozornila sociální sítě sama PPF před více než třemi týdny a i reportéři Seznam Zpráv dali podněty k zablokovaní bannerů na některých sítích, na Facebooku reklamy stále běží.

„Nejvíce reklam jsme zachytili zhruba do 10. listopadu. Prostřednictvím různých formulářů jsme nahlásili přes 50 reklam z asi 20 stránek,“ popsala Seznam Zprávám Jitka Tkadlecová, mluvčí skupiny PPF.

Lavinu se ale zastavit nepodařilo.

„Každou hodinu na mě skáčou další a další reklamy. Jedná se nejspíš o velkou organizovanou skupinu, která si pořídila stovky registrací na Facebooku,“ řekla Seznam Zprávám další oběť, která si nepřála být jmenována.

„Podvodné reklamy jsme zaznamenali především v prostředí Facebooku, ale také například na Twitteru nebo v obsahové síti Googlu,“ doplnila Tkadlecová.

Zatímco z Twitteru a Googlu se PPF podařilo podvodné reklamy stáhnout poměrně rychle, v případě Facebooku je to daleko těžší.

„Na Facebooku se nám prozatím nepodařilo dosáhnout plošného stažení, téměř každý den se objevují nové reklamy,“ vysvětluje Tkadlecová.

Seznam si některé profily prověřil a po rozkliknutí kolonky transparentnosti stránek se například u profilu Filipepedia ukázalo, že stránka je stará dva měsíce a založená je z Kypru.

Další profil, který lživou reklamu propaguje, se jmenuje Diners Incorporated, rovněž byl založen před dvěma měsíci a jako svou hlavní náplň uvádí provoz reklamy. Podvodníci také vytváří falešné recenze, aby působili důvěryhodně, nebo dokonce tvrdí, že se na projektu podílí Richard Branson, Elon Musk nebo Bill Gates.

Reklama

Doporučované