Hlavní obsah

Nálety na Ghútu pokračují. Do útoku jsou možná zapojení Rusové, říká Klicperová

Rozhovor s Lenkou Klicperovou o situaci v Sýrii.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další nálety v syrské Ghútě si opět vyžádaly přes dvě desítky lidských obětí, včetně několika dětí. Od neděle tak přišlo o život už asi 300 osob. V oblasti se jedná o nejkrvavější útok od roku 2013.

Článek

Při dalších náletech syrské armády na povstalci ovládanou východní Ghútu u Damašku ve středu zahynulo nejméně 24 lidí, včetně tří dětí, oznámili záchranáři a exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Asi 200 lidí podle nich utrpělo zranění. Od neděle tak v oblasti přišlo podle SOHR o život už asi 300 osob. Deník Al-Watan blízký syrské vládě podle agentury AFP napsal, že letecké údery jsou předehrou pozemní operace, která „může začít každou chvíli”.

Nálety na syrskou Ghútu mají stovky obětí.Video: AP, Reuters

Místní lékaři pečují o zraněné nepřetržitě od úterý. Mezi zasaženými cíli je však i několik zdravotnických zařízení či skladů s potravinami. „Situace je tu naprosto katastrofální. Byly zničeny čtyři nemocnice, což nám téměř znemožňuje pomáhat zraněným ve východní Ghútě,“ řekl americké CNN doktor Fares Ouraiba, který pracuje v Damašku. Dodal, že většina mrtvých jsou ženy a děti. Situaci v místě komplikuje obléhání syrskou armádou, ve kterém se Ghúta již několik let nachází. Chybí zde proto základní léky i potraviny.

Nejnovější ofenziva syrského režimu vzbudila ostré mezinárodní protesty a výzvy k zastavení bombardování obydlených oblastí a civilní infrastruktury, které například Francie označila za porušení mezinárodního humanitárního práva.

Vládní letadla podle SOHR ve středu svrhávala na některé části východní Ghúty také takzvané barelové bomby. Ty obsahují množství malých náloží a střepin, které se rozptýlí po velkém území a fungují podobně jako miny. Jejich používání odsuzuje OSN i nevládní organizace.

Syrské vládní jednotky obléhají východní Ghútu od roku 2013. Jde o poslední větší území u Damašku, které kontrolují povstalci. V obležení tam žije na 400 000 lidí, kteří trpí nedostatkem potravin a léků. V oblasti působí různé povstalecké skupiny. Nejvlivnější jsou ultrakonzervativní skupiny Džajš al-Islám (Armáda islámu) a Fajlak Rahmán.

V úterý podle agentury AFP bombardovalo východní Ghútu poprvé po třech měsících i Rusko, které je spojencem syrského prezidenta Bašára Asada. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ale dnes popřel, že by se Moskva na operaci podílela. „Jsou to nepodložená obvinění,” řekl Peskov. Americká diplomacie v úterý uvedla, že Rusko je podle ní za útoky, katastrofální humanitární situaci a ohromné množství civilních obětí ve východní Ghútě zodpovědné.

Reklama

Doporučované