Hlavní obsah

Syrské nálety zabily 33 tureckých vojáků, do oblasti míří ruské válečné lodě

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Nálety syrské armády v severozápadní syrské provincii Idlib ve čtvrtek usmrtil 33 tureckých vojáků. Oznámil to guvernér sousední jihovýchodní turecké provincie Hatay Rahmi Dogan. Za náletem podle něj stály syrské vládní síly. Do Středozemního moře mezitím míří dvě ruské válečné lodě.

Článek

Dalších více než 30 vojáků bylo podle guvernéra zraněno a převezeno do nemocnice, jejich stav je vážný. Podle agentury AP jde o nejvyšší počet tureckých vojáků zabitých v Sýrii za jediný den od začátku ofenzivy v Idlibu loni v prosinci.

Podle zahraničních korespondentů ve čtvrtek večer turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zahájil kvůli Idlibu mimořádné bezpečnostní zasedání. Turecká agentura Anadolu uvedla, že Turecko na útok reagovalo odvetnou palbou. Erdogan později pohrozil, že pokud se syrské jednotky nestáhnou z tureckých pozorovacích pozic, zahájí turecká strana plnou ofenzivu.

Katarská Al-Džazíra informuje, že Rusko vyslalo do Středozemního moře dvě válečné lodě, které disponují řízenými střelami s plochou dráhou letu.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS uvedlo, že turečtí vojáci, kteří se dostali pod palbu syrské armády, byli „v řadách teroristických formací“. Tito „teroristé se snažili provést rozsáhlý útok na pozice syrských vládních vojsk“.

Ministerstvo rovněž tvrdí, že ruské koordinační středisko nepřetržitě ověřuje u turecké strany souřadnice jejích jednotek, aby se nedostaly pod palbu. Podle údajů sdělených středisku se prý na místě, které syrští vojáci ostřelovali, údajně žádní turečtí vojáci neměli nacházet.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo v prohlášení, že je situací v Idlibu velmi znepokojeno a stojí při Turecku, které je spojencem v rámci Severoatlantické aliance. Washington zároveň vyzval Damašek a jeho ruské a íránské spojence, aby ofenzivu v Idlibu okamžitě ukončili.

Hluboké znepokojení z eskalace násilí vyjádřil také generální tajemník OSN António Guterres, který zároveň vyzval k okamžitému klidu zbraní. Pokud se tak nestane, hrozí podle něj stále větší eskalace bojů. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se setkal s šéfem turecké diplomacie Mevlütem Cavusogluem a rovněž odsoudil syrské a ruské nálety. Zároveň Stoltenberg vyzval Damašek a Moskvu, aby ofenzivu ukončily.

Syrská ofenziva

Turecko vyslalo do severozápadní Sýrie tisíce vojáků a těžkou vojenskou techniku na pomoc povstalcům, kteří vzdorují ofenzivě Ruskem podporované armády syrského prezidenta Bašára Asada. Ve čtvrtek syrští povstalci dobyli zpět severosyrské město Sarákib.

Ofenziva syrské a ruské armády začala v prosinci. Jejím cílem je získat Idlib pod kontrolu režimu prezidenta Bašára Asada. Většinu provincie zatím mají v rukou islámští radikálové a oponenti syrské vlády, z nichž některé podporuje Turecko.

Ankara opakovaně žádá, aby se syrská armáda stáhla od tureckých pozic v Idlibu. Prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu řekl, že Turecko z těchto míst neustoupí. Cílem syrské ofenzivy je kromě jiného zabezpečit klíčové trasy mezi Damaškem a severosyrskými městy, zejména Halabem (Aleppem), druhým největším městem země.

Reklama

Doporučované