Hlavní obsah

Nálety v Jemenu zasáhly tržiště a autobus s dětmi, nejméně 43 mrtvých

Mezi mrtvými jsou i děti, které převážel zasažený autobus.Video: Marek Martinovský

 

Reklama

aktualizováno •

Při náletech na severu Jemenu, které dnes zasáhly rušné tržiště a autobus, zahynulo nejméně 43 lidí, včetně 29 dětí. Dalších více než 60 osob utrpělo zranění. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na tamní kmenové vůdce.

Článek

Místní lidé z leteckých úderů obviňují koalici v čele se Saúdskou Arábií, která v zemi bojuje proti šíitským povstalcům. Nálety zasáhly trh v provincii Saada, která je baštou rebelů.

Koalice zatím zprávu o útoku nekomentovala. I pracovníci Červeného kříže na Twitteru uvedli, že do jimi podporovaných nemocnic v oblasti byly přivezeny desítky mrtvých a zraněných. Povstalci na svém televizním kanálu Al-Masíra hovořili o 39 mrtvých a 51 zraněných.

Saúdskoarabská státní média dnes informovala o útoku jemenských povstalců na území Saúdské Arábie. Úlomky rakety v zemi usmrtily jednoho civilistu a dalších 11 osob zranily. Rebelové, kteří kontrolují část Jemenu včetně metropole Saná, již dříve oznámili, že raketa mířila do oblasti města Džizán na jihu Saúdské Arábie.

Saúdskoarabský protiraketový štít střelu zachytil, její úlomky ale dopadly do obydlené oblasti a způsobily „mučednickou smrt jemenskému občanovi a zranění dalších 11 civilistů”, uvedla ve svém prohlášení koalice pod vedením Saúdské Arábie. Ta v Jemenu na straně tamní vlády již od roku 2015 bojuje proti povstalcům.

Saúdská Arábie tvrdí, že šíity vyzbrojuje Írán. Povstalci v minulosti vypálili na Saúdskou Arábii již několik raket a mířili i na Rijád. Rakety většinou sestřelila saúdskoarabská protivzdušná obrana.

Saúdská Arábie je ve světě kritizována, že při koaličních náletech v Jemenu není brán ohled na civilisty a mnoho jich při těchto útocích umírá.

Jemenská občanská válka začala v roce 2014, kdy šíité obsadili hlavní město Saná. O život od té doby přišlo na 10 tisíc lidí a z domovů odešly miliony Jemenců.

Reklama

Související témata:

Doporučované