Hlavní obsah

Nálezce ptačí sekerky dostane odměnu 60 tisíc korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nálezce železné sekerky zdobené stříbrem z období raného středověku dostane odměnu 60 tisíc korun. Rozhodla o tom Rada Královéhradeckého kraje, řekla dnes ČTK Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana.

Článek

Kulturně-historická hodnota předmětu je 600 tisíc korun, nálezce má nárok na odměnu ve výši 10 procent hodnoty nálezu na základě určení Archeologického ústavu.

Nálezce našel zkorodovanou železnou sekeru-bradatici loni v květnu v lese u obce Bašnice na Jičínsku. Tzv. ptačí sekerka je široká okolo tří a dlouhá přes deset centimetrů. Nejvýraznějším výzdobným motivem jsou ptáci na těle sekery, další výzdoba je po obvodu nástroje. Archeologové stáří objevu datovali mezi 9. a 10. století.

„Nálezce správně odhadl, že by mohlo jít o cenný předmět. Obratem kontaktoval pracovníky hradeckého Muzea východních Čech, kteří zjistili, že podle způsobu provedení a výzdoby sekery jde o zcela ojedinělý nález, a to nejen v národním, ale i ve středoevropském kontextu,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová (Východočeši).

Tento typ sekerky je typický pro období a oblast Velké Moravy, neobvyklá je ale kombinace jejího miniaturního provedení a výzdoby. Výzdoba je provedena technikou stříbrné tauzie (zdobení kovu kovem) a plátováním, což podle vědců na raně středověkých sekerách nebývá často. Vzhledem k jejím menším rozměrům vědci předpokládají, že šlo o předmět, který měl symbolický význam.

Ve slovanském bájesloví představovali ptáci lidské duše. Podobně malé sekerky, ale nezdobené, jsou známé z raně středověkých chlapeckých kostrových hrobů.

„Na obou stranách čepele jsou vyobrazeny dvojice ptáčků, nad nimi v místě připojení krčku je křížek a na jedné straně pod dvojicí ptáčků jsou dvě hvězdy a křížek,“ řekla ČTK Svatoňová.

Po obvodu čepele prochází linie, která je v pravidelných odstupech přesekávaná čárkami. Tato linie pokračuje až na týl a stejným způsobem jsou zdobeny i násadní trny. „Na hřbetu je pět trojúhelníků, obrysy dalších tří jsou na týlu sekery,“ uvedla Svatoňová.

Nález je nyní majetkem Královéhradeckého kraje a v současnosti je uložen v Muzeu východních Čech v Hradci Králové, jehož zřizovatelem je kraj.

Reklama

Doporučované