Hlavní obsah

Nálezy v egyptské poušti daly světu nového dinosaura. Seznamte se s Mansourasaurem

Nový druh dinosaura.Video: AP

 

Reklama

Vědci objevili nový druh dinosaura. Domnívají se, že objev by mohl hrát důležitou roli v určování vývoje afrického kontinentu. Mansourasaurus by mohl být pouhým začátkem objevů v poušti, kde se kostra nalezla.

Článek

Podle odborníků je to významný objev, který by mohl objasnit temné období historie afrického kontinentu před 70 až 80 miliony lety, to je zhruba 30 milionů let před tím, než zanikli dinosauři.

„Mansourasaurus Shahinae” je pojmenován podle univerzitního týmu a podle jednoho ze zakladatelů paleontologického oddělení. Mohlo by se jednat o jediný druh dinosaura z tohoto období, který byl objeven v Africe.

Doktor Hesham Sallam, který je vůdcem výkopového týmu a vedoucím centra univerzity pro paleontologii obratlovců, publikoval své nálezy spolu se čtyřmi egyptskými a pěti americkými výzkumníky ve vědeckém časopise Nature Ecology and Evolution.

Zkamenělé kosterní pozůstatky Mansourasaura naznačují, že jeho anatomický tvar se výrazně neliší od pozůstatků, které se z té doby objevily v Evropě. To naznačuje, že mezi Afrikou a severním sousedem mohlo existovat pozemní spojení.

Doktor Sallam říká, že nevědí, jak Mansourasaurus žil a zemřel, znají jen skutečnosti, že se jedná o dospělého jedince, který byl býložravcem. Neexistuje žádný údaj o tom, jestli žil sám, nebo ve stádě. Kosti se podobají jinému objevu dinosaurů v Egyptě, jímž jsou Paralititan Stromeri, které vykopal americký tým Pensylvánské univerzity. Nálezy byly zveřejněny v roce 2001. Shoda byla pouze v tom, že se jednalo o býložravce s dlouhým krkem. Paralititan Stromeri patří mezi doposud největší známá zvířata, která váží 75 tun a měří více než třicet metrů.

Podle doktora Sallama odpovídá menší velikost Mansourasaura období druhohor, které bylo pro dinosaury z geologického hlediska konečné. S dlouhým krkem a ocasem se jeho tělo podobá africkému slonovi, ​​který měří od špičky až k ocasu více než 10 metrů a váží několik tun.

Vědci tvrdí, že tento nález je pouhým začátkem. Mohl by existovat celý doprovodný ekosystém, který v poušti čeká na objevení.

Reklama

Související témata:

Doporučované