Hlavní obsah

Náměstek hejtmana má jako poradce kolegu z ČSSD za 880 tisíc. Dokumenty o práci kraj nenašel

Náměstek hejtmana vysvětluje, proč si vybral jako poradce spolustraníka z ČSSD.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Advokát Jan Růžek má smlouvy na poradenství pro Ústecký kraj za 880 tisíc korun.

Článek

Sociální demokrat a advokát Jan Růžek pracuje už několik měsíců jako poradce náměstka ústeckého hejtmana a spolustraníka z ČSSD Martina Kliky. Jako odměnu za poradenské služby inkasoval stovky tisíc korun.

Když se však zeptáte Ústeckého kraje, co vše advokát Růžek pro náměstka Kliku udělal, narazíte. Podle krajského úřadu se Růžkovo poradenství odehrává pouze ústní formou, a tak ho úřad nemůže doložit – například konkrétními dokumenty, které by advokát pro náměstka vypracoval.

Jan Růžek má roky pověst muže, který se podílí na řízení ústecké ČSSD. Což on sám v rozhovoru pro Seznam nepopírá. Oficiálně je nyní členem 61členného předsednictva sociální demokracie, což je podle nových stanov širší orgán, který řídí stranu mezi sjezdy.

Jako advokát pak Jan Růžek patří mezi ty, kteří zastupují vlivné lidi v regionu. Mezi klienty Růžkovy advokátní praxe patřil třeba někdejší senátor Alexandr Novák, kterého zastupoval v kauze týkající se 43milionového úplatku.

Média před třemi roky popisovala i to, že se od Jana Růžka distancovala tehdejší ústecká poslankyně ČSSD a dnešní ministryně spravedlnosti Marie Benešová, jíž dělala asistentku Růžkova manželka.

Náměstek Klika však Růžkovu minulost nevnímá negativně. A považuje ho za schopného právníka.

„Já ho znám opravdu dlouhá léta. Myslím si, že jestli si ho někdo vezme jako advokáta, svědčí to o tom, že je erudovaný právník a schopný,“ prohlásil Klika.

Smlouvy na statisíce korun

S Janem Růžkem sepsal Ústecký kraj již tři smlouvy na celkovou částku 640 tisíc korun. Letos v březnu navíc podepsal další smlouvu na poradenství na 240 tisíc pro Centrum sociální pomoci Litoměřice. Tuto organizaci také Ústecký kraj zřizuje.

Seznam žádal krajský úřad podle zákona o svobodném přístupu k informacím o všechny dokumenty a písemné vyjádření, které Růžek pro Kliku zpracoval. Ústecký kraj je neposlal. Uvedl jen příklady této spolupráce.

„Na základě této smlouvy byla například provedena ústní konzultace rozboru návrhu zákona, kterým se mění zákon o státní podpoře, návrh zákona o pomoc v hmotné nouzi, návrh zákona o pojistném na sociální zabezpečení nebo opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti,“ uvedl vedoucí kanceláře hejtmana Luboš Trojna.

Utajované smlouvy ve Středočeském kraji. Video: Lukáš Sál

Advokát Růžek i jeho politický spolustraník Klika tvrdí, že advokátovi každý měsíc krajský úřad za práci pro náměstka hejtmana vyplácí částky do 20 tisíc korun.

„Ta spolupráce je velmi intenzivní. Velká řada věcí se odehrává formou dotaz a odpověď. Dál se odehrává formou konkrétních konzultací ke konkrétním věcem. To znamená, zastav se, potřebuji znát tvůj názor tady na to,“ řekl Seznamu Jan Růžek.

A podobně mluví i náměstek Klika. „Některé materiály, co jsou do rady, zastupitelstva nebo poradních orgánů, mu posílám na e-mail nebo k tomu máme osobní schůzky. Mám i možnost konzultací po telefonu,“ řekl Klika.

„Jsou věci, které rozhodujeme a jsou dost zásadní – třeba v rámci veřejných zakázek – tak s ním je konzultuji den dopředu před jednáním rady. Jsou to věci, které se týkají velkého objemu peněz, takže si nechám opravdu poradit,“ doplnil náměstek ústeckého hejtmana.

Advokát Růžek si nakonec vzpomněl na to, že některé dokumenty, co sepisoval, by přesto měl Ústecký kraj mít. „Například před Vánoci jsme řešili správu pohledávek příspěvkových organizací v sociální sféře,“ prohlásil Růžek.

Sociální demokracie právě v Ústeckém kraji dnes vládne společně s KSČM a politiky z SPD a ze Strany práv občanů Zemanovci.

Růžek vedle toho, že radí náměstku Klikovi, je také členem legislativní komise kraje.

Reklama

Doporučované