Hlavní obsah

Náměstek ředitele FBI McCabe, kterého kritizoval Trump, odstoupil ze své funkce

Náměstek ředitele americké FBI Andrew McCabe s okamžitou platností odstoupil ze své funkce (video: AP).

 

Reklama

Z pozice náměstka ředitele FBI odešel Andrew McCabe. Ten ji loni krátce vedl jako úřadující šéf poté, co prezident Donald Trump propustil tehdejšího ředitele Jamese Comeyho. Terčem prezidentovy kritiky byl v minulosti i sám McCabe.

Článek

Náměstek ředitele amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Andrew McCabe v pondělí odstoupil ze své funkce s okamžitou platností. McCabe loni krátce vedl FBI jako úřadující šéf. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom informovala stanice NBC News.

Jak poznamenala agentura Reuters, prezident USA Donald Trump v minulosti často McCaba kritizoval. Náměstek ředitele FBI minulý rok úřad vedl v době, kdy Trump propustil tehdejšího šéfa Jamese Comeyho.

Odchod McCaba se obecně očekával, ale počítalo se, že se tak stane až později. Letos v březnu totiž dosáhne hranice, kdy bude moct FBI opustit s nárokem na plnou výsluhu. Na fakt, že toho McCabe chce využít, loni v prosinci na Twitteru upozornil i Trump.

McCabe podle NBC News ale o výsluhu nepřijde. Po dnešní rezignaci nastoupí na dovolenou, dál tak bude formálně zaměstnancem FBI. Z úřadu pak definitivně odejde v březnu.

Reklama

Doporučované