Hlavní obsah

Náměstek technických služeb má volební plakát na staveništi projektu, který schválil. Nepřijatelné, volá opozice

Náměstek ředitele technických služeb podepsal se stavební firmou smlouvu na dvacetimilionovou přestavbu historického schodiště. Teď jeho předvolební plakát visí na plotě staveniště. Opozice to kritizuje.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kandidát do městského zastupitelstva a náměstek ředitele technických služeb v Hradci Králové Vlastimil Ondráček má své předvolební bannery umístěné na oplocení stavby, kterou financují právě technické služby. Stavbu provádí firma, která od města a jeho společností pravidelně dostává milionové zakázky. Opozice volební reklamu na městem placených akcích považuje za neférovou.

Článek

Předvolební plakáty vládnoucího Hradeckého demokratického klubu na stavbách zajišťovaných firmou Matex kritizovala opozice už před čtyřmi lety. Bannery osmičky kandidátky HDK Vlastimila Ondráčka se na staveništi Matexu objevily i letos. Jeho tvář shlíží z plotu, který obklopuje historické schodiště Bono Publico, jež stavební firma za zhruba 20 milionů korun rekonstruuje. A byl to právě Ondráček, který z pozice náměstka ředitele technických služeb smlouvu s Matexem podepsal.

„Mně se nelíbí, když si zaměstnanec městské firmy a člen HDK nechá dělat volební kampaň od stavební firmy, na kterou má dohlížet. To, že na městských zakázkách vidíme vyvěšené billboardy, je naprosto nepřijatelné,“ kritizuje Ondráčka opoziční zastupitel Martin Hanousek (SZ+Změna).

Redakce chtěla získat reakci Vlastimila Ondráčka. Ten však nejprve nezvedal telefon a poté si ho vypnul. Později na zaslanou SMS zprávu odpověděl, že je v zahraničí. Na další SMS zprávu s konkrétním dotazem už nereagoval. Podobné to bylo i s jednatelem Matexu Martinem Žítkem, který sice telefon zvedl, ale poté, co se redaktorka ohlásila a zeptala se na kampaň, řekl, že špatně slyší, protože je na horách a zavěsil. Stejně tomu bylo i u druhého pokusu o telefonát.

Podle opozice má firma Matex s městem nadstandardní vztahy i co do počtu zakázek. Od roku 2016 získala podle registru smluv jen od technických služeb 43 zakázek, dalších 12 od samotného města a od Tepelného hospodářství, jehož je město stoprocentním akcionářem, pak 21 zakázek. Jednatel firmy Matex Martin Žítek je pak za město v představenstvu hokejového klubu Mountfield HK, který z poloviny patří hradecké radnici. „Mně jsou stavební firmy jedno, když soutěží zakázky rovně, ale nelíbí se mi, když zasahují do politické soutěže a ještě na zakázkách placených městem jsou politické propagace spřáteleného HDK. To nepatří do slušné politiky,“ říká Hanousek. „Vzniká tady nezdravá chobotnice politiky a byznysu a to myslím, že do politiky ve střední Evropě nepatří,“ dodává opoziční politik.

Reklama

Doporučované