Hlavní obsah

Vojtěchův náměstek se po kritice dočasně vzdal postu ředitele velké nemocnice

Foto: PATRIK UHLÍŘ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Náměstek Vajdák na snímku s premiérem Babišem a ministrem Vojtěchem.

Reklama

Vlastimil Vajdák čelil kritice, že jako náměstek ministra zdravotnictví si ponechal úvazek jako ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny.

Článek

Jeden z náměstků ministra zdravotnictví přestal formálně pracovat pro jedno z největších tuzemských zdravotnických zařízení.

Vlastimil Vajdák, který přišel do vedení resortu v éře bývalého ministra Petra Arenbergera, zároveň s náměstkovským postem na ministerstvu vedl jako ředitel brněnskou Fakultní nemocnici u svaté Anny. Jak uvedla mluvčí tohoto zdravotnického zařízení Dana Lipovská, Vajdák se s Arenbergerem dohodl, že jako ředitel bude v nemocnici nadále mít úvazek v objemu 0,4.

Taková vazba představitelů ministerstva s nemocnicemi, odkud přišli, nebyla obvyklá. Naopak bylo běžné, že ředitelé nebo náměstci nemocnic, kteří v poslední době začali na ministerstvu pracovat, spolupráci se zdravotnickým zařízením dočasně ukončili.

Náměstek Vajdák to však neudělal. Po nástupu na ministerstvo, kam se dostal na doporučení přímo od premiéra Andreje Babiše (ANO), si vzal na starosti rozdělování investic. Což se nelíbilo některým úředníkům z ministerstva, ředitelům českých nemocnic nebo opozičním poslancům, kteří hovořili o Vajdákově střetu zájmů.

Poté, co před několika dny nahradil Arenbergera staronový šéf ministr Adam Vojtěch (za hnutí ANO), se situace změnila.

„Pan ministr Vojtěch se domluvil s panem náměstkem Vajdákem, že se bude věnovat výhradně práci na Ministerstvu zdravotnictví. Od 1. 6. tak má pan náměstek na Ministerstvu zdravotnictví plný úvazek,“ uvedla mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Seznam Zprávám náměstek Vajdák napsal, že na otázky kolem jeho angažmá u svaté Anny odpoví mluvčí brněnské nemocnice. „Má neplacené volno, aby se naplno věnoval práci na Ministerstvu zdravotnictví,“ uvedla pak Dana Lipovská.

Po návratu Adama Vojtěcha přišly na ministerstvu i další personální změny. Na ministerstvo se vrátili někteří jeho blízcí spolupracovníci. Ředitelem kabinetu ministra se stal Petr Jarema. Post ředitelky odboru komunikace – tedy mluvčí resortu – opět zastává Gabriela Štěpanyová, která v mezidobí byla projektovou manažerkou v České asociaci farmaceutických firem.

Na ministerstvu naopak skončil jako politický náměstek Martin Havrda, kterého si přivedl z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady také exministr Arenberger.

„Spolupráci s ministerstvem ukončil na vlastní žádost,“ uvedla Štěpanyová.

Reklama

Doporučované