Hlavní obsah

Náměstkem na ministerstvu zahraničí se má stát šedá eminence ČSSD

Foto: ČSSD

Pavel Jaroš.

Reklama

Po odchodu ministra zahraničí Tomáše Petříčka má do Černínského paláce přijít kromě nového ministra také nový náměstek.

Článek

Novým náměstkem na ministerstvu zahraničí se má stát sociální demokrat Pavel Jaroš. Seznam Zprávám to sdělily dva na sobě nezávislé zdroje.

Podle těchto zdrojů už Pavel Jaroš své angažmá podepsal. Jde o místo politického náměstka, které je volné po nedávném odchodu Anity Grmelové.

Nový náměstek má přijít ve chvíli, kdy skončil ministr zahraničí Tomáš Petříček a nové vedení ještě úřad nemá. Resortu se načas ujal šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Jaroš už na ministerstvu zahraničí jednou pracoval. Za éry ministra Jana Kavana se stal tajemníkem resortu. Nahradil tehdy Karla Srbu, který musel skončit kvůli skandálu s nevýhodným pronájmem Českého domu v Moskvě. Srba si později odseděl osm let za objednání vraždy novinářky Sabiny Slonkové.

Spolu se Srbou byl Jaroš obžalovaný kvůli předraženým rekonstrukcím českých ambasád. Kvůli nedostatku důkazů ale byli oba obžaloby zproštěni. Jak v roce 2016 upozornily Seznam Zprávy, na pozadí pochybných rekonstrukcí ambasád se odehrával také nelegální byznys se zbraněmi.

Pasáž týkající se role Pavla Jaroše v kauze předražených zakázek začíná v čase 17:50:

Jaroš se na ministerstvo zahraničí později vrátil – působil jako ekonomický poradce Lubomíra Zaorálka. Byl také místostarostou Prahy 13, v minulosti chtěl kandidovat na šéfa pražské sociální demokracie. V roce 2019 ho Jan Hamáček nominoval do dozorčí rady České pošty.

Ministerstva zahraničí by se měl podle Jana Hamáčka ujmout Lubomír Zaorálek. Ten má své rozhodnutí, zda post přijme, oznámit v úterý dopoledne.

Na místo po Anitě Grmelové chtěl dnes již bývalý ministr Petříček původně dosadit předsedu ČSSD na Praze 10 Miroslava Dvořáka. Podle informací Seznam Zpráv měl na místo nastoupit v těchto dnech.

V původní verzi textu jsme použili špatnou fotografii. Čtenářům se omlouváme.

Reklama

Doporučované