Hlavní obsah

Adolf Hitler vyhrál volby v Namibii. Svět prý dobýt nechce

Foto: Profimedia.cz

Namibijské prezidentské volby v roce 2019.

Reklama

V namibijských regionálních volbách vyhrál s 85 procenty Adolf Hitler, respektive Adolf Hitler Uunona, politik vládní strany Swapo. V řadě zemí by s tímto jménem kandidovat nemohl.

Článek

V jihoafrické Namibii se konaly regionální volby, a zejména pozornost evropských a amerických médií zaujala zpráva o vítězi. Ostatně se není co divit. V malém severonamibijském městě se ziskem tří čtvrtin odevzdaných hlasů totiž zvítězil politik, který nese jméno po německém diktátorovi a vůdci třetí říše Adolfu Hitlerovi.

Že se opravdu jmenuje po jedné z největších hrozeb 20. století a tyranů všech dob, potvrdil sám namibijský politik. Jméno prý dostal od svého otce, ale má za to, že ten nevěděl nic o Hitlerově nacistické ideologii. Vůbec prý netušil, co Hitler představoval a vlastně stále představuje. Sám význam svého jména pochopil v plné šíři až jako dospělý.

Médiím také prozradil, že jeho vlastní žena o něm mluví pouze jako o Adolfovi, nebo případně o Adolfu Uunonovi. Nemůže si prý už jméno změnit, protože je na to podle místních zákonů pozdě. Dodal také, že jeho jméno neznamená, že si chce podrobit celý svět.

Namibie patřila mezi německé kolonie od roku 1884. Na začátku 20. století však němečtí okupanti zemi téměř zničili a povraždili desetitisíce lidí. Zrovna letos chtěla německá vláda Namibii nabídnout kompenzace za tyto historické události, ale jihoafrická země s místy čarokrásnou krajinou to odmítla.

Zakázaná jména

„Adolf Hitler“ ovšem není jméno, které byste jinde na světě mohli svému dítěti vůbec dát. Samozřejmě je to zakázané v Německu, kde své dítě nemůžete pojmenovat například ani po teroristovi Usámovi bin Ládinovi. Ve Francii nedáte své dceři jméno Nutella nebo synovi jméno Princ William. Ve Švýcarsku nemůžete mít děti Paris, Mercedes nebo Judas. V Norsku nelze pojmenovat děti Anus nebo Pluto. Ve Švédsku nebudete Ikea, ale ani Superman nebo Metallica.

Všechna zakázaná jména mají jediný účel - nepojmenovávat dítě tak, aby ho kvůli němu ostatní ponižovali.

Ani v České republice nemají rodiče zcela volnou ruku při pojmenovávání svých potomků. U neobvyklých jmen rozhodují odborníci z Ústavu pro jazyk český AV ČR. Pokud nastane situace, kdy matrika odmítne zapsat dané jméno, rodiče se mohou soudit.

Nad otázkou pojmenování svého dítěte, a to konkrétně jménem Adolf, se například zamýšlí i filmaři. Německý filmový hit „A co třeba Adolf?“ klade otázky, zda ani v jednadvacátém století nelze jméno „Adolf“ oddělit od nacistického diktátora. Stejný námět má i svou francouzskou verzi „Jméno“.

Reklama

Doporučované