Hlavní obsah

Námořní dron ovladatelný telefonem pomůže při zkoumání znečištěných oceánů

Video: Jolana Humpálová, AP

 

Reklama

Drony budou sloužit k výzkumu hladiny oceánu. Zaznamenávají jeho slanost, teplotu, chemické složení a také podvodní život.

Článek

Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu představila nové námořní drony, jejichž výhodou je, že se dají ovládat přes chytrý telefon. Konkrétně přes aplikaci, která dron kontroluje a určuje, kudy má plout.

Drony budou sloužit k výzkumu hladiny oceánu. Zaznamenávají jeho slanost, teplotu, chemické složení a také podvodní život. Z dat budou vědci sledovat změny klimatu, stejně jako zachycování a ukládání oxidu uhličitého. Zařízení získávají energii z větru a slunečních paprsků.

„Pokud například dojde ke znečištění oceánu, můžeme tyto drony poslat do dané oblasti a monitorovat problém důkladněji než kdy dřív,” uvedl šéf OVPVC Larry Marshall. Organizace nyní disponuje třemi drony. Pokud půjde vše podle plánu, na moři by měly vydržet 12 měsíců.

„Velké, lámající se vlny oceánu drony určitě ohrozí. Je to pro nás ale úplně nové území, musíme proto jen sledovat, jak to zvládnou. A jestli budeme mít problém je navrhnout tak, aby se problémy podobného ražení vyřešily,” uvedl Richard Jenkins, který námořní drony navrhl.

Reklama

Související témata:

Doporučované