Hlavní obsah

Námořníci po pěti měsících na moři zachránili ženy a jejich psy z neovladatelné jachty

Američanky se podařilo zachránit poté, co na plavidlo upozornila tchajwanská rybářská loďVideo: Ruptly

 

Reklama

Ženy, které se vydaly z Havaje na Tahiti, zachránilo po pěti měsících americké námořnictvo. Poté, co se jim rozbil motor i stožár a útočili na ně žraloci, je zanesly oceánské proudy směrem ke břehům Japonska.

Článek

Celých pět měsíců strávily dvě Američanky na hladině Tichého oceánu, než je ve středu ráno zachránilo námořnictvo Spojených států. Na jaře letošního roku vypluly Jennifer Appelová a Tasha Fuiabaová z Havaje na Tahiti. Koncem května se jim však v důsledku špatného počasí rozbil motor.

Podle informací námořnictva se pak pokoušely plavit dál za pomoci plachet. Když se jim ale rozbil i stožár, zůstaly napospas vlnám oceánu. Výrazně uhnuly z kurzu a ocitly se mimo dosah vysílaček.

Po nahlášení plavidla tchajwanskou rybářskou lodí se podařilo Američanky a dva psy zachránit 1448 kilometrů od japonského pobřeží.

„Obrovská pokora se skrývá v tom, když přemýšlíte, jestli je dnešek váš poslední den nebo noc,“ citoval Appelovou server Guardian.

Ženy přežily díky dostatečné zásobě jídla, především sušené ovesné kaši a těstovinám. Na palubě měly také čistič vody, s jehož pomocí mohly pít vodu z moře.

Během jedné noci se jejich loď stala cílem několika žraloků hledajících potravu. „Měly jsme veliké štěstí, že náš trup byl dostatečně silný a vydržel útok,“ uvedla Appelová.

Podle velitele lodi USS Ashland, která Američanky zachránila, Stevena Wassona je americké námořnictvo povinno poskytnout v podobné situaci pomoc kterémukoli námořníkovi v nesnázích bez ohledu na jeho národnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované