Hlavní obsah

Nanopistole do každé rodiny? Umí zabalit ovoce i ošetřit zranění

Připomíná Hvězdné války. Český prototyp Fiber Flow umí vyrobit nanovlákna na počkání.Video: Jan Marek, Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Léčba kožních poranění, ochrana ovoce před zkažením anebo kryt do oken proti pylům a prachu – tak vidí čeští vývojáři budoucnost nanovláken v běžných domácnostech. Zatím tomu ale brání složitá a drahá výroba.

Článek

Česká technologická firma Pardam z Roudnice nad Labem vsadila na ruční „pistoli“, která dokáže vyrobit nanovlákna na počkání.

Na první pohled připomíná spíše zbraň z Hvězdných válek. Nanovlákna vyrábí odstředivými silami z polymerních roztoků, které do ní vpraví obyčejná injekční stříkačka.

Prototyp nanopistole firma představila na podzim. Teď míří do dalšího vývoje, aby se ze čtyřkilového zařízení stal lehčí přístroj s jednodušším ovládáním.

„Chtěli bychom teď Fiber Flow poslat na trh a začít ho nabízet univerzitám a výzkumným týmům, které se zabývají vývojem nanovláken nebo aplikací na jejich využití,“ vysvětluje šéf Pardamu Jan Buk.

Pardam testuje nanovlákna například pro kožní lékařství a kosmetický průmysl. Pomohli vyvinout separátor do 3D lithium-iontové baterie, jejichž výroba začne na severní Moravě. Jako jediní na světě umí nanovlákna vyrábět ve velkém odstředivým zvlákňováním.

Reklama

Související témata:

Doporučované