Hlavní obsah

Nanosil do banky 90 miliard v hotovosti. Praní peněz mu policie neprokázala

Foto: Shutterstock.com

Miliony eur směňoval v bance muž z Ústecka bezmála obratem na dolary.

Reklama

Směnárník z Ústecka chodil do banky s kufříkem s miliony eur a odcházel s dolary. Unikátní případ podrobně zmapoval Radiožurnál.

Článek

Patnáct let jezdil do Prahy směnárník z Ústí nad Labem do pražské banky. Vždy přivezl kufřík napěchovaný miliony eur, které vložil na svůj účet. Obratem pak sumu vybral v dolarech. Dohromady tak v hotovosti protočil v přepočtu 90 miliard korun. Případ podrobně díky zdrojům z finančního i policejního vyšetřování popsal Radiožurnál na svém webu.

Jenže vyšetřování nikam nevedlo. Kriminalisté celou věc prověřovali s podezřením na praní špinavých peněz z Ruska, loni ale případ odložili.

Obrovské částky v hotovosti připoutaly pozornost Finančního analytického úřadu. Nejenže je nezvyklé operovat v hotovosti s tak vysokými částkami, ale obrat ústecké směnárny neodpovídal ani zdaleka takovým transakcím.

Směnárník se s novináři odmítl bavit s tím, že vše již vysvětloval policii.

Mimochodem, pro hotovostní vklady platí přísná pravidla. Banka má povinnost prověřovat původ peněz při vkladech nad 15 tisíc eur. Což i daná pobočka Raiffeisenbank dělala. Směnárník se buď čestným prohlášením zaručil, že nejde o praní peněz, nebo – když to bankéřům nestačilo – že jde o obrat i dalších směnáren.

Policii pak měl uvést, že šlo o dvě pražské firmy, které jsou spojeny s ruským kapitálem.

Odborník na oblast praní špinavých peněz a bývalý protikorupční detektiv Kamil Kouba upozornil, že bez prokázaného zločinu, který špinavé peníze vygeneroval, není v České republice možné nikoho za samotné praní odsoudit. „To je bohužel už spoustu let Achillova pata českého boje proti praní peněz. A dokud nepřijmeme legislativu umožňující přehodit důkazní břemeno na osobu, která takovými UFO zisky disponuje, budeme jen nevěřícně koukat, kolik podezřelých miliard přes nás ještě proteče,“ cituje jej Radiožurnál.

A právě to, že se policistům nepodařil prokázat konkrétní zločin, ze kterého by mohly miliardy korun pocházet, stálo podle informací Radiožurnálu za odložením celé kauzy.

Reklama

Doporučované