Hlavní obsah

Naočkovaný se nenakazí, ujišťoval Blatný. Odborníci kroutí hlavou

Poslechněte si, co řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný v Senátu.Video: senat.cz

 

Reklama

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v Senátu řekl, že očkovaný člověk proti koronaviru nemůže onemocnět nebo přenést nemoc na někoho dalšího. S tvrzením nesouhlasí odborníci, kteří ministrova slova považují za zavádějící.

Článek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v Senátu mluvil k tématu očkování, když na dotaz jednoho ze zákonodárců vysvětloval, nakolik je člověk po očkování imunní proti covidu.

„Ve chvíli, kdy máte ukončené očkování, jste dva týdny po druhé dávce, tak pak není signifikantně možné, abyste klinicky onemocněl, s nějakou pravděpodobností, která je velmi malá. Po první dávce se objevila reinfekce v Česku u 1,3 procenta, u 0,53 procenta po druhé dávce, vždy se jednalo o velmi mírné onemocnění a nikdo z těchto lidí nepřišel do nemocnice a nikdo nezemřel,“ uvedl ministr.

„Dá se pro běžného člověka to pochopit tak, že ten, kdo má ukončenou vakcinaci, neonemocní a nikoho dalšího nenakazí,“ vysvětloval senátorům ministr.

Není to poprvé, co Blatný dává očkování větší účinky, než o kterých mluví odborníci. A stejně jako v minulosti i tentokrát se proti ministrovi ohradili.

Blatného předchůdce, exministr zdravotnictví a současný poradce prezidenta Roman Prymula uvedl, že ministr zdravotnictví neříká pravdu. „Stanovisko je zavádějící a nepravdivé,“ reagoval v SMS zprávě pro Seznam Zprávy.

Rovněž i virolog a ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že ministr uvádí veřejnost v omyl.

„Takové tvrzení skutečně není pravdivé. I absolvované dvě dávky očkování nemusí znamenat, že očkovaný člověk je plně chráněn a že také nemůže původce onemocnění covid-19 přenést. Plyne to už jen z toho, že vakcíny nemají 100procentní účinnost,“ vysvětluje profesor Grubhoffer.

Epidemiolog a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar pak vysvětluje, že hlavní smysl očkování je v tom, že očkovaní by měli být chráněni před těžkou formou nemoci covid-19.

„Hlavním cílem očkování, který naplňuje, je významná redukce těžkých stavů, úmrtí a hospitalizací. Bude mít zřejmě vliv i na pokles pravděpodobnosti přítomnosti viru na sliznicích v období po vakcinaci, ale absolutní jistota ochrany to u všech nebude. Jinými slovy, nelze to vyhlásit takto kategoricky jednoznačně s tím, ze by to platilo bez výjimky u všech,“ uvedl pro Seznam Zprávy epidemiolog Maďar.

Opatrné jsou i státní instituce

O limitech očkování už dříve napsal i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). „Vliv očkování vakcínou Comirnaty na komunitní šíření viru SARS-CoV-2 není doposud znám. Zatím není známo, kolik očkovaných lidí může nadále být přenašečem a šiřitelem viru,“ uvedl.

K tématu se už koncem roku 2020 vyjádřila i Česká vakcinologická společnost. Tím, že zatím není o účinnosti vakcín dostatek dat, zdůvodňovala, proč se na očkované opatření vztahují také.

„Pro očkované osoby prozatím platí stejná přijatá protiepidemická opatření jako pro osoby neočkované. Do získání údajů o účinnosti vakcinace v prevenci asymptomatické infekce a v prevenci přenosu infekce nejsou očkované osoby zbaveny povinnosti karantény po kontaktu s covid-19 pozitivní osobou,“ uvedli odborníci.

Reklama

Doporučované