Hlavní obsah

Napadená škola na Filipínách je mimo nebezpečí, islamisté se stáhli

Islamisté se stáhli a škola je nyní v bezpečí.

 

Reklama

Nejméně dvě stě islamistů zabralo školu ve vesnici Pigcawayan, která leží zhruba 190 km od města Marawi, kde se vedou hlavní boje.

Článek

Drama okolo rukojmích, kterých se ve škole na jihu Filipín zmocnili ozbrojení islamisté, skončilo. Oznámil to ve středu armádní mluvčí s tím, že ozbrojenci se stáhli a žádné oběti nejsou hlášeny. „Už je to vyřešeno. Stáhli se, už tu nejsou. Škola je zase bezpečná," řekl novinářům brigádní generál Restituto Padilla.

Mluvčí nicméně připustil, že vojáci ještě zjišťují, zda ozbrojenci neodvlekli pět civilistů. Žádné dítě však podle něj nebylo zajato jako rukojmí.

Mluvčí islamistů podle agentury Reuters uvedl, že ozbrojenci po vypuknutí přestřelky s vojáky odvedli civilisty do bezpečí a nemají v úmyslu je držet v zajetí.

Asi dvě stovky ozbrojenců spjatých s teroristickou organizací Islámský stát zaútočily na jihu Filipín na vojenskou jednotku a zmocnily se vesnické školy, podle prvních zpráv včetně žáků. Dnes to oznámila agentura Reuters. Policejní inspektor Realan Mamon nicméně později připustil, že nebylo jasné, zda islamisté zajali i žáky a učitele jako rukojmí, protože k útoku došlo ještě před začátkem vyučování a pak už propukly přestřelky mezi vojáky a islamisty.

Inspektor nevyloučil, že útok by mohl být diverzní akcí na pomoc islamistům v asi o 190 kilometrů severněji ležícím městě Marawi, obléhaném pátý týden vládními vojsky. V bojích o toto město na ostrově Mindanao podle odhadů zahynuly už stovky lidí.

Starosta města Pigkawayan odhadl počet útočníků v obci Malagakit na dvě stovky, anonymní policejní zdroje hovořily až o třech stovkách po zuby ozbrojených rebelů.

Boje se rozhořely 23. května po neúspěšném zásahu bezpečnostních složek na předpokládaný úkryt Isnilona Hapilona, velitele teroristické skupiny Abu Sayyafa. Na Hapilona, který je na seznamu nejhledanějších teroristů amerického ministerstva zahraničí, je vypsána odměna pět milionů dolarů (117 milionů Kč). Islamisté si přivolali posily a v bojích se spojilo několik islamistických skupin.

Technickou podporu filipínským jednotkám poskytují americké ozbrojené síly.

Reklama

Související témata:

Doporučované