Hlavní obsah

Napadli strážníci sociálního pracovníka, nebo si vše vymyslel? Šéf Naděje policejní verzi nevěří

Sociálního pracovníka Naděje měli napadnout pražští strážníci.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská městská policie se důrazně ohradila proti tiskové zprávě ředitele neziskové organizace Naděje Jana Kadlece, kvůli údajnému napadení jednoho ze zaměstanců „neziskovky“ strážníky.

Článek

„Nikoho nenapadli, natož brutálně, ani nezjišťovali nezákonné informace o klientech centra,“ uvádí městská policie v Praze. Seznam.cz hovořil s Kadlecem, který říká, že je případně připraven se omluvit. Muselo by se ale potvrdit, že jeho zaměstnanec neříká pravdu.

Na druhou stranu Kadlec považuje za krajně podezřelé, že neexistuje žádný policejní protokol o incidentu. „K takovým excesům nemůže docházet,“ uvedl.

Aktuálně proti sobě stojí dvě tvrzení: jedno od městské policie v Praze, druhé od vedení neziskové organizace Naděje. Ta pomáhá lidem v nouzi.

„K incidentu došlo v neděli 9. června v denním centru Naděje pro lidi bez domova v Praze. Městští strážníci podle přítomných svědků začali zaměstnance osočovat a verbálně vulgárně napadat, když jim odmítl poskytnout informace o klientech. Současně vulgárně hovořili o zaměstnancích Naděje a klientech. Muž je požádal o služební čísla. To policisté odmítli, zakrývali si je rukou. Muž tedy vyšel ven, aby si vyfotografoval SPZ policejního vozu. Policisté ho před očima svědků srazili za jízdy otevřenými dveřmi auta, zaklekli na něj a v poutech odvezli na služebnu. Muž je v pracovní neschopnosti,“ uvedl Jan Kadlec, ředitel neziskové organizace, již v úterý formou písemného prohlášení.

Vedení organizace aktuálně zvažuje právní kroky. „Rozumíme frustraci policistů – potřebují informace o lidech, kteří jsou našimi klienty. Pro policisty je časově a administrativně náročné vyřídit si pro uvedený účel soudní příkaz. Výklad Ministerstva práce a sociálních věcí je však velice striktní. Nyní se tak nacházíme v situaci, kdy žádné informace nemůžeme podat. Ministerstvo vnitra výklad potvrdilo. Vznikající bezmoc však někteří policisté nezvládají a vylévají si zlost na zaměstnancích, kteří s tím nemohou nic dělat,“ dodal Kadlec.

Městská policie se ale tvrdě ohradila. „Naši strážníci na místě postupovali profesionálně, v souladu se zákonem, nikoho verbálně ani fyzicky nenapadli. Naopak se snažili situaci vyhrocenou zaměstnancem Naděje co nejrychleji ukončit. Není pravdou, že by si ‚frustrovaní strážníci’ vylévali zlost na zaměstnancích Naděje ani na jejich klientech. Strážníci městské policie jsou s lidmi bez domova v každodenním kontaktu. Nejednou jim poskytli pomoc, nejednou zachránili život. Dlouhodobě spolupracují s Centrem sociálních služeb Praha, Červeným křížem, Armádou spásy a dalšími neziskovými organizacemi,“ stojí na stránkách městské policie v Praze s doporučením, aby ředitel sociálního centra propříště raději vážil slova.

Reklama

Doporučované