Hlavní obsah

Nápady výtvarnice Šedé pomáhají změnit k lepšímu brněnský Bronx

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nápady Kateřiny Šedé, uznávané výtvarnice a sociální architektky, pomáhají změnit k lepšímu takzvaný brněnský Bronx. Čtvrť leží blízko centra města, ovšem patří k takzvaným vyloučeným lokalitám.

Článek

Díky Šedé dostala vybraná místa novou výzdobu, chystá se mobiliář i další novinky.

Celkové náklady na všechny tři etapy projektu Brnox II činí více než 1,2 milionu korun. K nejviditelnějším výsledkům prvních dvou letošních etap patří černobílé malby na obchodě ve Hvězdové ulici a železničním mostě ve Vlhké ulici.

„U parčíku Pohoda, který projde revitalizací, byla opravena stěna a vznikla na ní také zajímavá kresba,“ uvedl první náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Třetí a poslední etapu prací podpořilo město částkou 490 703 korun. Peníze poslouží například na pomalování kanálových poklopů, dopracování malby ve Vlhké ulici a výzdobu jednoho domu na Cejlu.

„Výtvarná díla dostanou speciální ochranný antigraffiti nátěr. Na veřejná prostranství bude rozmístěn betonový mobiliář a po skončení terénních prací bude spuštěna mobilní a webová aplikace,“ popsal Hladík. Na projekt navázala městská část Brno-sever opravami plácku na rohu Bratislavské a Hvězdové ulice.

Podle náměstka primátorky Tomáše Koláčného (Piráti) je celý projekt Brnox II ojedinělou aplikací sociální architektury. „Díky němu si chceme ověřit, že kvalita veřejného prostoru pozitivně ovlivňuje smýšlení jeho obyvatel a návštěvníků. Kateřina Šedá, která je od počátku nositelkou hlavní myšlenky, svá díla dokáže skvěle spojit s lokalitou, kterou dobře zná,“ uvedl Koláčný.

Podobu Bronxu ovlivní také projekt Městská galerie, za kterým stojí spisovatel Martin Reiner. Štítové zdi domů ozdobí obří malby, takzvané muraly. První teď vzniká na Cejlu.

Reklama

Související témata:

Doporučované