Hlavní obsah

Nápady za miliardy dolarů už neprodáváme „za hubičku ven“. Zůstávají doma

Pavel Šebek, ředitel vývoje firmy Zentiva.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Parc je unikátní výzkumná platforma, která připravuje budoucí generace farmaceutických vědců a techniků. Zentiva, Univerzita Karlova a další do programu zařazují mimořádné studenty. Jejich práce končí patenty a novými léky.

Článek

Je jim většinou něco přes dvacet a mají jiné starosti než běžní vrstevníci. Pracují na tom, aby se k pacientům s různými obtížemi po celé Evropě dostaly nové přípravky, které jim uleví.

„Naši doktorandi nekončí tím, že publikují odborné články, které končí někde v knihovně. Naši doktorandi končí tím, že mají produkty na trhu. Potom můžou jít, koupit si v lékárně krabičku a ukázat doma rodičům a kamarádům, tohle jsem vyvinul já, na základě mé dizertace se léčí pacienti v celé Evropě,“ říká Pavel Šebek, ředitel vývoje ve farmaceutické jedničce Zentivě, jež dodává nejvíc léčiv na český trh.

V současné době se projektu účastní čtyři desítky doktorandů a k tomu řada diplomantů. Dosud ukončila práci v Parcu dvacítka lidí. Výsledkem jsou zatím čtyři nové přípravky na pultech lékáren.

„Je to velký úspěch. Největší radost máme z toho, že naši studenti pracují na konkrétních projektech, které farmaceutický průmysl v současné době řeší,“ říká pro SZ Byznys šéf vývoje farmaceutického giganta, jenž do svého vlajkového výrobního závodu v pražských Dolních Měcholupech plánuje investovat 27 milionů eur, tedy zhruba 687 milionů korun.

Jak pracuje Parc

– Byl založen společností Zentiva ve spolupráci se třemi akademickými partnery: VŠCHT v Praze; Přírodovědeckou fakultou UK v Praze a Ústavem organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky.

– Cílem je spojit rostoucí talenty společně s předními farmaceutickými a akademickými odborníky, kteří pracují na urychlení inovací ve výzkumu a vývoji léčiv.

– Poskytuje akademické vzdělání v kombinaci s praktickými průmyslovými a obchodními zkušenostmi pod vedením vědců, inženýrů a manažerů z akademické obce i farmaceutického průmyslu.

– Umožňuje studentům získat postgraduální studium ve farmaceutických vědách spojujících chemii, farmaceutickou technologii, biofarmacii a klinický výzkum.

– Výsledky výzkumu studentů jsou často přímo implementovány do přípravků uváděných na trh a pomáhajících pacientům.

– Ve spolupráci s akademickými partnery v celé Evropě nabízí Parc také zahraniční stáže studentů a výměnu výzkumných zkušeností pod dohledem špičkových akademických vědců.

Patenty zůstávají doma

O „slávu“ při takovém úspěchu se dělí Zentiva se studentem. „Studenti jsou spoluautory těch patentů a taky si za to vydělají nemálo peněz. A my se za to nestydíme, jsme rádi, že udělali skvělou práci, která přinesla zisk farmaceutické firmě a benefit pacientům,“ vypráví Pavel Šebek.

Zatím mladí vědci zabodovali v přípravcích proti depresím a pro pacienty s nemocí HIV. Další krabičky do lékáren podle šéfa vývoje Zentivy přibudou napříč všemi obory.

Zentiva

– Závody Zentivy se nacházejí v Praze, indickém Anklešváru a dva v Bukurešti.

– 75 procent léků společnosti určených českým pacientům se vyrábí v Praze.

– V Česku zaměstnává více než 1 500 lidí. Celkem v Zentivě pracuje 4 500 lidí včetně výzkumu, vývoje či distribuce.

– Působí na více než 30 trzích světa.

„Je to medicína s přidanou hodnotou, teď je pro nás nejvíc vzrušující oblastí onkologie,“ vypráví Pavel Šebek s tím, že si jednička na trhu ve vývoji generik zakládá na tom, že generika nejsou o kopírování léků a stojí za tím vždy vlastní výzkum a vývoj.

Co je podle něj nejpřínosnější, plody českého talentu už zůstávají doma. Neprodávají se „pod cenou“ do zahraničí.

„Velmi často si přečtete, že třeba v ústavu biochemie objevili molekulu, která funguje, ale pak o ní neslyšíte řadu let. Ono nestačí tu molekulu vyvinout, ale dotáhnout ji do lékové formy. Spousta chytrých nápadů se musela prodat jinam a pak na nich někdo vydělal miliardy dolarů,“ říká ředitel vývoje firmy, jejíž řízení přes celoevropský dosah zůstává v Česku.

Občas se podle něj stane, že si mladého vědce „vytáhne“ do světa jiný farmaceutický obr. „Odešel nám kolega do zahraničí, což nás na jednu stranu mrzí, na druhou stranu je to doklad špičkové reputace centra. Gigantické firmy typu Pfizer, což byl tento případ, nenajímají hloupé lidi,“ uzavírá Šebek.

Reklama

Doporučované