Hlavní obsah

Napětí graduje. Severní Korea otestovala raketu. Amerika žádá svět o tvrdý postup

KLDR provedla další test balistické rakety. Tentokrát neúspěšný.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Severní Korea v sobotu ráno otestovala další balistickou raketu. Ta se rozpadla jen pár minut po startu. USA jsou odhodlané ukončit jaderný a raketový program KLDR všemi prostředky.

Článek

Severní Korea otestovala v sobotu brzy ráno balistickou raketu středního doletu. Zkouška ale nebyla úspěšná, protože se raketa rozpadla už několik minut po startu. Test přišel v době napjatých vztahů mezi KLDR a Spojenými státy. Podle mluvčího americké armády raketa neopustila severokorejské území a nepředstavovala tak pro USA hrozbu.

Testy raket zapovídají Severní Koreji rezoluce Rady bezpečnosti OSN, KLDR ale tyto zkoušky přesto pravidelně provádí. CNN spočítala, že od Trumpova nástupu do funkce na začátku roku byl nejnovější test už devátý. Mělo se jednat o raketu typu KN-17. Liší se zprávy o tom, zda se rozpadla ještě nad pevninou nebo nad Japonským mořem.

Rada bezpečnosti o KLDR

Jen pár hodin před testem se kvůli KLDR sešla Rada bezpečnosti OSN. Generální tajemník OSN António Guterres při jednání rady vyslovil obavy z možného vojenského konfliktu na Korejském poloostrově. Tillerson varoval, že hrozba severokorejského jaderného útoku je naprosto reálná, a vyzval, aby OSN uvalila na Pchjongjang nové sankce.

Neúcta k Číně, říká Trump

Test odsoudily Jižní Korea i Japonsko. Americký prezident Donald Trump na Twitteru uvedl, že Pchjongjang prokázal „neúctu” k Číně. „Svým raketovým testem, byť neúspěšným, projevila Severní Korea neúctu k přáním Číny a jejího váženého prezidenta (Si Ťin-pchinga). To je špatné," napsal Trump na Twitteru.

USS Carl Vinson jako síla námořnictva

Američní vládní činitelé v čele s Donaldem Trumpem dali opět najevo, že jsou Spojené státy odhodlané přimět KLDR k ukončení jaderného a raketového programu všemi prostředky. Pentagon do oblasti vyslal americkou letadlovou loď USS Carl Vinson jako ukázku síly námořnictva.

Reklama

Doporučované