Hlavní obsah

Napětí kolem rozhodčích sílí. Vyspělá liga řeší problémy interně, říká jeden z nich

Martin Fraňo píská druhou sezonu v ruské KHL: V české extralize před olympiádou výjimečně odpískal jen čtyři zápasy. Jak sílící kritiku svých kolegů vnímá?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kritika hokejové Sparty, že rozhodčí pískají tendenčně proti ní, je za hranou. V rozhovoru pro Seznam to tvrdí Martin Fraňo. Má nápad, jak výkony českých rozhodčích zlepšit.

Článek

Aktuální sezonu Tipsport extraligy provází sílící kritika na výkony hokejových rozhodčích. Korunu ji nasadila Sparta, podle které je klub rozhodčími dlouhodobě a tendenčně poškozován. „Je mi z toho smutno,“ říká v rozhovoru pro Seznam Martin Fraňo.

Elitní český rozhodčí působí druhou sezonu v ruské KHL, velkému respektu se těší také na mezinárodní úrovni. Pravidelně píská zápasy mistrovství světa, je v širší nominaci rozhodčích také na to letošní v Dánsku.

Před olympijskou přestávkou se navzdory platné smlouvě v Rusku na čtyři zápasy objevil v Tipsport extralize. Naskočil do soutěže v době, kdy se o rozhodčích v Česku mluví všelijak, jen ne zrovna hezky. „Chtělo se mi sem, samozřejmě, že se mi sem chtělo. Vůbec jsem ale situaci klukům nezáviděl. Rozhodčí chyby dělat nechtějí. Ale kdykoliv a kdokoliv jejich chyby nazve úmyslem, to už je za hranou,“ říká Fraňo.

„Pískat zápas v Čechách je daleko těžší než v Rusku. Tam má rozhodčí čistší hlavu, fanoušci tam fandí slušně. Samozřejmě občas zabučí, ale nejsou tam žádné osobní výlevy. Takový ten konstantní nekončící nátlak až nenávist ze strany fanoušků,“ dodává. A má nápad, jak rozhodčím pomoct. Jaký? Podívejte se na rozhovor.

Exkluzivní dokument Seznamu: Prožili jsme extraligový zápas v kabině hokejových rozhodčích. Chtěli byste tuhle práci dělat? Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované