Hlavní obsah

Napětí mezi Čínou a církvemi: k zemi šel oblíbený evangelický kostel, úřady demolici zapíraly

V Číně strhli známý evangelický kostelVideo: AP

 

Reklama

Demolici podle svědků zajišťovaly jednotky lidové armády. Použily rypadla a dynamity.

Článek

Čínské úřady nechaly zdemolovat známý kostel evangelické kongregace Zlatá lampa na severu Číny. Tamní úředník popíral, že demolice ve městě Lin-fen proběhla, ale šířící se videa prokázala opak.

Situaci na místě sledovala China Aid, americká organizace na podporu křesťanů. Podle svědků a zahraničních aktivistů na místě zasahovaly jednotky polovojenské Lidové ozbrojené policie. Ke stržení kostela použily rypadla a dynamity. Lokální správa demolici odůvodnila aktuální kampaní za odstranění nelegálních budov.

Kostel byl postaven za více než 3 miliony dolarů, v přepočtu více než 60 milionů korun, které darovali věřící obyvatelé jedné z nejchudších čínských provincií Šan-si. Církev, k níž se hlásí více než 50 tisíc věřících, má dlouhodobé spory s místní samosprávou. Stovky policistů ničily kostel a zabavily bible už při zásahu v roce 2009. Někteří věřící byli následně uvězněni.

V Číně je asi 60 milionů křesťanů, z nichž se mnozí sdružují v nezávislých kongregacích, jako je Zlatá lampa. Zvyšující se popularita státem neschválených církví vadí tamním autoritám. V Číně existuje dlouhotrvající napětí mezi náboženskými skupinami a oficiálně ateistickou komunistickou stranou.

Reklama

Doporučované