Hlavní obsah

Napětí na magistrátu se stupňuje. V pražské koalici to skřípe kvůli plynárnám

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Primátor Zdeněk Hřib neprosadil odvolání šéfa Pražské plynárenské Pavla Janečka.

Reklama

Nad situací v klíčové pražské firmě má nově bdít právnička Hana Marvanová.

Článek

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se v pondělí pokusil prosadit odvolání ředitele městské firmy Pražská plynárenská Pavla Janečka. Jeho návrh ale stopli koaliční partneři. Předseda klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil varuje před populismem Pirátů, který údajně může vyústit až ke zdražení plynu pro obyvatele metropole.

Podle primátora Zdeňka Hřiba se Pavel Janeček dopustil manažerských pochybení a měl by svou funkci opustit. „Vadí mi zejména neposkytování informací členům dozorčí rady a přidělení tantiém odsouzenému podvodníku Karlu Březinovi nad rámec jeho standardní odměny v dceřiné společnosti Pražské plynárenské,” uvedl Hřib.

Na rozdělování tantiém už dříve upozornil Seznam, podle jeho zjištění si ve firmě Pražská plynárenská Distribuce rozdělili členové dozorčí rady přes 3,3 milionu korun. V průměru na jednoho člena jde asi o 560 tisíc korun.

Mezi příjemci odměn jsou kromě bývalého zastupitele ČSSD Karla Březiny také předseda pražského hnutí ANO Jan Říčař nebo poslanec hnutí ANO Petr Venhoda. Ani jeden z nich už v dozorčí radě nepůsobí. Nové vedení Prahy je odvolalo.

„Manažerská pochybení vidíme jako zásadní. Zisk v plynárnách je nižší o 64 milionů, společnost je nedostane na vratce kvůli vyšetřování podvodů s DPH. Dále je tam 225 milionů v rezervě právě na případné závazky s DPH. To jsou peníze, o které mohl být zisk společnosti vyšší,” uvedl k situaci Hřib. Podle něj Pražská plynárenská dost neprověřovala své dodavatele. S Janečkem podle svých slov o situaci mluvil, jeho reakce ho ale nepřesvědčila.

„Naopak mě utvrdila v jeho odvolání. Například vyšlo najevo, že rozhodnutím, kterým přidělil tantiémy Karlu Březinovi, přidělil tantiémy i sobě. Není možné si takhle poslat půl milionu nad rámec běžné odměny,” dodal primátor.

Zdražení plynu a populismus

Odvolání Janečka ale na radě neprošlo a vyvolalo vlnu kritiky ze strany koaličních partnerů. Podle radního Jana Chabra (TOP 09) není možné odvolat ředitele na základě spekulací. „Pan Janeček je nejúspěšnější manažer společnosti, co se týká zisku. V tuto chvíli pro nás má pevnou pozici. Na základě spekulací odvolávat členy představenstva, kteří mají výsledky, je předčasné. A nesvědčí to o profesionalitě,” řekl Chabr.

S ostřejší reakcí přišel předseda klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil, podle kterého je postup Pirátů v rozporu s koaličními dohodami. „Bylo dohodnuto, že nejprve dojde ke společnému jednání koaličních partnerů s ředitelem Janečkem. Jsme připraveni záležitosti kolem Plynárenské řešit, musí se to ale dít věcně a odborně, nikoli způsobem, který by společnost destabilizoval. Populistické kroky Pirátů ohrožují stabilitu společnosti a ve výsledku mohou i znamenat zdražení plynu pro obyvatele Prahy,” vzkázal.

Město chce nyní dozorem nad situací okolo městské firmy pověřit radní Hanu Kordovou Marvanovou (STAN).

Napětí na radnici

Nejde o první spor na pražském magistrátu, který mezi zástupci Pirátské strany, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu vznikl. Na jaře Pospíšil primátora tvrdě kritizoval kvůli návrhu analyzovat počet prázdných bytů přes data z elektroměrů. Nápad Pirátů vyhodnotit údaje z elektroměrů tehdy šéf klubu Spojených sil pro Prahu označil za špiclování. Hřib se bránil tím, že jde o nedorozumění. „Mrzí mě, že někdo místo toho, aby zvedl telefon a zeptal se, pořádá tiskové konference,“ vzkázal v rozhovoru pro Český rozhlas.

Piráti nakonec ustoupili a z kontrol elektroměrů sešlo. Stejně tak neprošlo zavedení daně z prázdných bytů, které Piráti navrhovali. Spor vyřešili dohodou na tom, že budou problémy s neobydlenými byty řešit pobídkami majitelům, například daňovými úlevami.

Reklama

Doporučované