Hlavní obsah

Napětí pokračuje. Izrael provedl po střelbě na vojáka nálety na Pásmo Gazy

Foto: Profimedia.cz

Sobotní protesty u hraniční zdi oddělující Pásmo Gazy a Izrael.

Reklama

Během celé soboty docházelo k nepokojům na hranicích Pásma Gazy a Izraele. Během vlny násilí došlo ke zranění 41 Palestinců, jeden izraelský voják je po zásahu pistolí v kritickém stavu.

Článek

Vše podle izraelských médií odstartoval protest hnutí Hamás nedaleko hranice Pásma Gazy. Podle serveru The Times of Israel ztratili představitelé Hamásu kontrolu nad početným davem, který následně došel až k hraniční zdi. Izrael poslal na místo posily už ve čtvrtek, na podobnou vlnu ale nebyl připravený, uvádějí The Times Of Israel.

K opevněné hranici dorazilo několik stovek Palestinců, kteří podle izraelské armády zaútočili na hlídkující vojáky a snažili se hraniční zeď poškodit. „Vojáci IDF (izraelská armáda) odpověděli prostředky na rozptýlení nepokojů, v případě potřeby i palbou,“ uvedla armáda ve svém prohlášení. Nejtvrdší střety podle armády probíhaly po dobu asi tří hodin.

Výsledkem sobotních událostí je 41 zraněných Palestinců a jeden vážně zraněný izraelský voják. K poranění příslušníka izraelských sil došlo podle záběrů na sociálních sítích v momentě, kdy k otvoru na hraniční zdi přiběhl neznámý muž s pistolí a několikrát vystřelil. Voják utrpěl zranění hlavy a v kritickém stavu byl převezen do nemocnice v Bersabe, kde se okamžitě podrobil operaci, uvedla nemocnice.

Z celkem 41 zraněných Palestinců jsou podle místního ministerstva zdravotnictví dva v kritickém stavu. Mezi nimi je podle úřadu i třináctiletý chlapec, kterého přeshraniční palba zasáhla do hlavy. Velká část Palestinců má mít středně těžká zranění po zásahu do končetin, zad nebo břicha, uvádí deník The Guardian.

Izraelská armáda v reakci na vážná zranění svého příslušníka podnikla nálet na zařízení Hamásu. Armáda ve svém prohlášení uvedla, že „stíhačky zasáhly čtyři sklady a výrobní místa zbraní patřící Hamásu“. Do pohraniční oblasti zároveň míří další izraelské jednotky. Připravený na případné raketové útoky má být také obranný systém Iron Dome (Železná kopule).

Právě protiraketový systém před několika dny poprvé od uzavření příměří po květnových bojích sestřelil raketu Hamásu. Útok jen pár dní předcházel izraelskému oznámení o návratu katarské pomoci Gaze, což by podle odborníků mohlo ohrozit Egyptem iniciované příměří. Finance totiž podle The Times of Israel směřují především na pomoc nejchudším rodinám v Gaze, z pomoci jsou vynechaní příslušníci hnutí Hamás.

I během uzavřeného příměří ale docházelo k útokům nebo provokacím z obou stran, Palestinci opakovaně vypouštěli zápalné balóny směrem na území Izraele, na což země reagovala nálety na Pásmo Gazy. Během nedávné jedenáctidenní války způsobily izraelské nálety a palestinské rakety na Pásmu Gazy škody v hodnotě nejméně 290 milionů dolarů, informují světové agentury.

Reklama

Související témata:

Doporučované